Nytt självmord inför tvångsutvisning till Afghanistan

Journalisten Wares Khan hotas av utvisning.

► Flera ungdomar samt journalisten Wares Khan ska deporteras 17 februari

Natten till i söndags begick en afghansk pojke självmord på ett boende för ensamkommande i Trollhättan. Han kom till Sverige 2015 och hade nu fått beskedet att han fått avslag på sin asylansökan. Enligt uppgifter från nätverket ”Stoppa utvisningarna av de afghanska ungdomarna” planerar Migrationsverket att skicka ett flygplan med tvångsutvisade afghanska flyktingar från Sverige till Afghanistan den 17 februari. Myndigheten har redan börjat samla in pojkarna till förvaren inför deporteringen, bland annat när de besöker Migrationsverkets kontor.
Enligt nätverket är flera av dem som ska deporteras under 18 år, trots att det är förbjudet att utvisa barn. Men Migrationsverket skriver systematiskt upp åldrarna på de ensamkommande barnen för att lättare kunna utvisa dem. De senaste två åren har Migrationsverket skrivit upp åldern på omkring 5600 ensamkommande som sökt asyl i Sverige till 18 år. Även en intern rapport från Migrationsverket som släpptes i somras visade att åldersbedömningar i många fall har gjorts godtyckligt.

I början av februari polisanmäldes Migrationsverket av ett familjehem i Halland för att ha skrivit upp åldern till 18 på fyra ungdomar som i själva verket är 15-16 år gamla.
– Jag hoppas ju att någon utanför Migrationsverkets värld ska granska detta på ett rättssäkert sätt, att någon verkligen tar tag i det och granskar fallen, säger kvinnan som driver ett familjehem i Halland till Sveriges Radio.
– Hela processen där är inte rättssäker. Och nu har jag ju levt med de här pojkarna i snart två år och de betyder mycket för oss. Och medmänsklighet, att de inte ska behöva skickas tillbaka till ett farligt land, säger hon.

En av dem som ska tvångsdeporteras den 17 februari är dock ingen ungdom, men en känd afghansk journalist som har sökt asyl i Sverige. Wares Khan, som han heter, har bott i Sverige sedan 2007. Han arbetar som frilansjournalist och har skrivit en hel del om situationen i Afghanistan. Wares Khan har tidigare suttit fängslad hos talibanerna i Afghanistan, och har även mottagit flera mordhot, men trots det anser Migrationsverket att han ska skickas tillbaka dit. Så sent som i somras krävde svenska journalistförbundet att han skulle få stanna.
– Afghanistan är näst efter Syrien världens farligaste land för journalister just nu. Hittills i år (sommaren 2016) har tretton journalister mördats där. Låt inte Wares Khan bli nummer fjorton, sa Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling då.

Per Leander

Dela