Sandersdelegat om framtiden: ”Vi måste bygga en vänster som inte är allergisk mot att vinna”

Adam Parsons från Central Ohio Grassroots for Bernie Sanders. Foto: Emma Lundström

Sanderskampanjen har varit den starkaste vänsterutmaningen i parlamentariska sammanhang i USA:s historia. När kampanjen avslutades för några veckor sedan utkristalliserade sig snart ett antal olika åsikter om hur rörelsen bör gå vidare. Dessa åsikter aktualiserades när Bernie Sanders i förra veckan ställde sig bakom Hillary Clintons valkampanj inför Demokraternas kommande partikonvent. Adam Parsons är en av de Sandersdelegater som kommer att delta på konventet. Här berättar han i en djupintervju om hur han ser på rörelsen, konventet och framtiden.

Det har egentligen varit tre synsätt som dominerat debatten inom Sandersrörelsen den senaste tiden. Vissa menar att den parlamentariska vägen är omöjlig. Andra menar att det är dags att börja stödja ett tredje parti, bortom Demokraterna och Republikanerna. Bland dessa stödjer många Green Party och dess kandidat Jill Stein. Ytterliga andra anser att det är bättre att stanna i Demokraterna och föra partiet åt vänster. De sistnämnda menar att det har öppnats upp möjligheter för en vänsterpolitik inom partiet; dels i och med Republikanernas kollaps och förflyttning allt längre åt höger, dels genom Sandersrörelsens framgångar. De politiska konflikterna i USA är djupare än på många decennier och det tolkas av en del som ett möjligheternas fönster.
Hur resonerar då en av dem som tänker att det går att föra en vänsterpolitik inom Demokraterna? Adam Parsons är en socialist från Columbus, Ohio, och han har varit väldigt aktiv i Sandersrörelsen sedan i juli förra året. Om bara några dagar reser han till Philadelphia som en av Bernie Sanders delegater på konventet. När nyheten om Bernie Sanders stöd till Hillary Clinton fyller sociala medier är han på besök i Sverige. Men även om han, i likhet med många andra, blir nedslagen av beskedet, är han inte kritisk mot Sanders beslut. Han tror att den främsta anledningen till att senatorn från Vermont valde att göra det just nu är för att minska utrymmet för fientliga handlingar mot Sandersdelegater inför konventet. Det har redan skett en hel del ifrågasättande av delegaterna, bland annat för att det finns de delegater som öppet har gått ut och stött Jill Stein. Genom att tydligt visa att han tänker stå fast vid vad han hela tiden har sagt – att han kommer att stödja Demokraternas kandidat – ger Bernie Sanders delegaterna möjlighet att besluta sig för om de ska stanna kvar eller hoppa av, vilket underlättar för de delegater som vill ta den politiska striden inom Demokraterna.

Även om Adam Parsons är kritisk till mycket när det gäller det demokratiska partiet, tror han inte i nuläget på att satsa på ett tredje parti. Under arbetet med Sanderskampanjen har han lärt sig mycket om vad det innebär att ha svårigheter att anställa administrativ personal. Han menar att det inom Demokraterna finns en organisationsstruktur som skulle ta mycket lång tid att bygga upp för ett nytt parti. Dessutom är tvåpartisystemet i princip inskrivet i USA:s konstitution och därför oerhört svårt att bryta.
– Många är upprörda nu. De kräver ett tredje parti och vill att Bernie Sanders deltar som oberoende kandidat. Men jag tror att det är i princip omöjligt utan den administrativa apparat som ett etablerat parti har. För mig är ribban för när vi lämnar Demokraterna väldigt hög eftersom jag ser vidden av det arbete som krävs för att vi ska komma upp i samma nivå av infrastruktur, säger han och tillägger:
– Vi får mer gjort nu om vi tvingar Demokraterna åt vänster. Green Party har fantastiskt hängivna människor men ingen sådan infrastruktur. Nu när vi vet att en sådan här kampanj är möjlig inom Demokraterna kan vi vara beredda i god tid när det gäller att anställa revisorer och dylikt. Det är viktig sak att lära, att det inte går att börja med de lokala kampanjerna så sent som Sanderskampanjen gjorde. Det är viktigt att ha material i ett tidigare skede och därför måste det till en bättre organisation. Vi måste börja arbeta nu inför nästa val.

Många i rörelsen kan inte tänka sig att rösta på Hillary Clinton överhuvudtaget. Men Adam Parsons säger att han kommer att lägga sin röst på henne trots att han inte tycker om hennes politik. Han förklarar att det för honom handlar om att visa stöd för de människor som skulle drabbas värst om Donald Trump blir president:
– Många afroamerikaner, särskilt i södern, har en otrygg tillvaro. De är rädda om de få saker som är bra nu och vill inte rucka på Status Quo. De vet att de inte direkt vinner något på att välja Hillary Clinton men också att de skulle förlora väldigt mycket på en republikansk kandidat. Jag röstar med de grupper som riskerar att skadas mest. Vad vi måste göra är att bygga på sikt så att de vågar chansa på en vänsterkandidat utan att känna att de riskerar för mycket.
Just det arbetet har redan påbörjats i Adam Parsons hemstad Columbus. I december startade han och ett gäng andra Sandersaktivister det lokala vänsterinitiativet Yes We Can Columbus. Syftet med organisationen är att få människor att intressera sig för politik hela tiden, inte bara inför presidentvalen, det är också att börja bygga en maktbas till vänster inom Demokraterna i staden.
– Många i amerikansk vänster engagerar sig främst i presidentvalen och missar vikten av de lokala och delstatliga valen. Vi vill få folk att inse att politik händer varje dag och att det är viktigt att engagera sig i sin politiska närmiljö. Utan det engagemanget är risken stor att folk blir cyniska igen. Politik måste vara kul och vara en del av människors liv. Det handlar ju om att prata om vad du vill att världen ska vara och att kämpa för det, det borde vara entusiasmerande. Men så mycket av det politiska livet är strukturerat för dem som jobbar med det professionellt. Vi gör det till något för alla.

För Adam Parsons är Hillary Clinton inte det största problemet i dagsläget, det är människorna runtomkring henne. De som är ännu mer nyliberala:
– I den delen av partiet är hon definitivt inte den värsta, det finns de som är betydligt värre och det är viktigt att stoppa dem från att hamna i maktpositioner. För att göra det måste vi förbli aktiva inom Demokraterna och bygga allianser. Det är självklart viktigt att kritisera Clinton, hennes utrikespolitik är betydligt värre än Obamas, men det är samtidigt viktigt se att alternativet är värre.
Han menar att det avgörande just nu är att behålla det senaste årets entusiasm hos folk och att skapa förutsättningar för den fortsatta rörelsen. Detta vill han göra det inom ramen för det demokratiska partiet eftersom han tror att en högljudd och aktiv vänster kan förändra det i grunden. Därför anser han att Bernie Sanders stöd till Hillary Clinton var klokt.
– Det sätter stopp för spekulationer och ger människor möjlighet att välja hur de vill fortsätta kampen. De som inte vill skapa vågor inom Demokraterna utan satsa på andra alternativ kan lämna nu, säger han och fortsätter:
– Den amerikanska vänstern har en slags allergi mot att vinna. Många verkar inte vilja ha politisk makt, eftersom det innebär att de måste kompromissa, om inte med något annat så åtminstone med verkligheten: Du kan inte nationalisera alla industrier imorgon, för du har inte tillräckligt många människor som stödjer dig och som dessutom förstår hur industrierna ska skötas. En del av det fortsatta arbetet måste vara att bygga en vänster som inte är allergisk mot att vinna, eller mot att kompromissa, men som samtidigt inte sugs upp av makten. Det viktiga är att skapa en kontext där det socialt gångbara är att anse att välstånd ska fördelas rättvist och där du får konstiga blickar om du säger något annat. Där du får problem om du tycker att vi ska delta i krig.

Nästan alla Sandersdelegater från Ohio tillhör gräsrotsgruppen Central Ohio Grassroots for Bernie Sanders där Adam Parsons är en av huvudorganisatörerna. De samlar just nu in pengar för att ha råd att delta på konventet dit de kommer att samåka i sina privata bilar och bo på det billiga Econolodge som tar 80 dollar natten. Hillary Clintons delegater från Ohio åker däremot i lyxbuss och bor på ett hotell som tar 425 dollar per natt och där det kommer att serveras gratis sprit. Det hela är sponsrat av advokatbyråer.
Trots Clintondelegaternas lyxliv menar Adam Parsons att det finns många Clintonsupportrar som är betydligt mer progressiva än kandidaten de valt att rösta på. På konventet handlar det till stor del om att få dessa progressiva Clintonsupportrar att stödja en vänsterpolitik. Att undvika att det blir det två kandidater som slåss mot varandra så att de känner sig tvingade att gå på Clintons linje.

Men ingenting tar slut efter konventet. Adam Parsons menar att den stora frågan efter Philadelphia är vad Sanderskampanjen gör med sin kontaktlista. Han hoppas att kampanjen kommer att dela med sig av den till lokala progressiva rörelser inom Demokraterna och att det kan förändra maktbalansen i partiet och därigenom i amerikansk politik. Att listan gör det möjligt att bygga en rörelse som dels stödjer lokala politiker och dels plockar upp folkomröstningsinitiativ. Ett arbete som redan är i full gång:
– Vår gräsrotsgrupp har aldrig varit större och de flesta engagerar sig i den lokala politiken nu. Vi har redan besegrat flera inflytelserika politiker och har verklig möjlighet att påverka lokalpolitiken. När vi hade ett bord på en festival i Columbus nyligen fick vi fler besök än Demokraterna i delstaten som också hade ett bord där.
En politiker som han hoppas kommer att kunna dra nytta av Sanderskampanjens kontaktlista är Ohiopolitikern Nina Turner som har varit en av Bernie Sanders ivrigaste och mest brinnande anhängare och följeslagare sedan hon i höstas tog ledigt från sitt jobb inom Demokraterna i Cleveland för att hoppa på kampanjrutten.
– Nina Turner är både en kraft nationellt och lokalt och jag hoppas att hon ställer upp i nästa guvernörsval. Hon skulle vara både den första kvinnliga och den första afroamerikanska guvernören i Ohio och hon skulle ha en väldigt engagerad och hängiven väljarbas. Vi har haft tillräckligt många vita män som guvernörer här.

Adam Parsons är väl inläst på den amerikanska vänsterns historia och han tror inte att rörelsen åt vänster inom Demokraterna bara är tillfällig. Kampen för en vänsterinriktning har pågått i 80 år och årets rörelse har varit starkare än någonsin, menar han:
– Sakta men säkert kommer vi att lyckas. Demokraternas plattform är den mest vänsterinriktade genom tiderna, möjligtvis med undantag från 1930-talets New Deal. Vi fick tyvärr inte med de formuleringar vi ville kring handelsavtalet och Israel/Palestina, men vi fick hyfsade formuleringar kring minimilön och mot dödsstraff.
Han tror att framtidens politiska strider inom Demokraterna främst kommer att stå i städerna där det inte finns risk att förlora poster till Republikanerna och han hoppas att så kallad ”sewer socialism”, avloppssocialism ska hamna på agendan igen. En socialism som satsar på vardagliga frågor som vatten och sanitet, vägar och offentlig service. Han tror att det är möjligt nu när så många människor har blivit medvetna om hur högerinriktade Demokraterna har varit under lång tid och är beredda att arbeta för att förändra situationen till förmån för vanligt folk.
– Det kommer att vara en lång kamp men jag är hoppfull. Bland det viktigaste att komma ihåg när det gäller Sanderskampanjen är att vi håller på att lära oss. Så gott som alla var nya i politiken. Vi gjorde allting för första gången. Drev kampanjkontor för första gången. Det kommer bara att bli lättare. Det kommer att finnas en stor bas av amatörpolitiker som kan arbeta som volontärer i framtiden, vilket kommer att göra det enklare för vänsterkandidater som Nina Turner. Det viktigaste nu är att folk inte blir bittra, att vi fortsätter arbeta. Vi ska ge oss in i stora bataljer som vi inte kan vinna, men även hitta små slag där vi kan göra det. Man måste se att det går att vinna ibland. Man måste få veta hur det känns.

Text och foto:
Emma Lundström

 

Tidigare i Internationalen:

Clinton tvingas ta ställning mot dödsstraffet

Dianne Feeley från Detroit: “Sanders kampanj har gett människor kraft att fortsätta kämpa”

“Kampen fortsätter för ett annat USA”

Bernie Sanders: “I’m in it to win it”

New York: “Den här rörelsen går bortom Bernie”

Tusentals sittstrejkar för ett annat USA

First we take Wisconsin…

Räkna inte ut Bernie Sanders

Vad som än händer nu så är det rörelsen som räknas

Sanders seger i Michigan kan spegla resten av valet

Folket eller eliten – spänningen stiger i det amerikanska primärvalet

Jordskredsseger för Bernie Sanders

Så mycket mer än en våt dröm för “skäggradikaler”

Ödestimma för Sanders i Iowa

Avfärda inte Bernie Sanders

Det växer ett träd i Columbus

Rörelsen som överraskar USA

Socialismen vinner mark i USA

Sverige måste vara bättre än så här

En demokratisk debatt värd namnet

Bernie Sanders och gräsrötterna överraskar alla

Den amerikanska drömmen är inte till salu

Dela