Italien kräver sanningen om mordet på Giulio Regeni

Giulio Regeni

Det var inte så lätt som den egyptiska regimen hade tänkt sig att avfärda mordet på den italienske forskaren och vänsterjournalisten Giulio Regeni. Italien gick inte på de egyptiska myndigheternas version av mordet. Enligt den versionen skulle det röra sig om ett gäng på fem män som riktade in sig på människor från andra länder. Den egyptiska polisen hävdar att de har funnit Giulio Regenis pass och ID-kort hemma hos en syster till av gängmedlemmarna. Behändigt nog har polisen skjutit ihjäl samtliga av de fem så att ingen kan vittna i en rättegång. Utöver detta har de egyptiska myndigheterna förhört Giulio Regenis vänner.

Giulio Regenis familj, liksom italiensk media och det italienska folket, kräver sanningen bakom mordet istället för de så uppenbara lögnerna. De allra flesta är övertygade om att det är de egyptiska säkerhetsstyrkorna som bär ansvaret.
Nu har Italien utrikesminister, Paolo Gentiloni, krävt att Egypten ändrar sitt sätt att utreda mordet. Sker inte det kommer Italien att vidta omedelbara åtgärder mot landet. Han sade under en presskonferens i tisdags att Italien inte tänker låta Egypten trampa på landets värdighet och att de italienska myndigheterna inte tänker ge sig förrän sanningen om mordet kommer fram. Premiärminister Matteo Renzi har sagt att Italien inte nöjer sig med några fler ”bekväma sanningar” från Egyptens sida.

Som Internationalen tidigare har rapporterat så försvann Giulio Regeni i Kairo på revolutionens årsdag den 25 januari i år. En dag då säkerhetsstyrkorna fanns överallt i staden för att förhindra alla försök till folkliga protester. Två veckor senare hittades han i ett dike i utkanten av Kairo, torterad till döds med säkerhetsstyrkornas metoder. Metoder som många oppositionella i Egypten råkar ut för under Abdel Fattah al-Sisi. Något som Giulio Regenis mor nu höjer rösten för att få omvärlden att reagera på.

Emma Lundström

Tidigare i Internationalen:

Vänsteraktivisten Mostafa Mohie om situationen i Egypten: ”Sisi kan inte tysta varenda människa i det här landet”

Om Egypten, brännmärken, sju brutna revben och ett avhugget öra

Fem år senare: Egypten behöver revolutionen mer än någonsin

Regimkritiker dödas i Egypten

Demokratiska röster förbjuds i Egypten

En massaker utfärdad av det egyptiska rättsväsendet

Nawal El Saadawis skugga

Egypten: “Revolutionens motståndare har makten”

Och i Egypten grips revolutionärerna

Direkt från Kairo

Och i Egypten är kulturdepartementet ockuperat

Mostafa Mohie om läget i Egypten: “Folk kan inte fortsätta att protestera fredligt om de inte får någonting”

Egypten: Salafister hetsar mot strejkande arbetare

Protester! Protester! Protester!

“Revolutionen är ett pågående tillstånd”

Strejk pågår!

Kreativ hjärna i revolutionens tjänst

De talar om uppror

Kvinnor i samtal

De bröt rädslans barriärer

Tills drömmen går i uppfyllelse

Egyptisk revolutionär får pris

Premiärvisning av Zero Silence

Tahrirandan fotograferad

En andra revolution i Egypten

”Regimen existerar fortfarande, den har fortfarande makten”

“Många har försökt stjäla vår revolution”

Nawal El Saadawi på besök i Sverige: ”Priset för en revolution är väldigt högt”

Lagförslag om förbud mot strejker och demonstrationer

Bortanför Tahrir

“Vi vill ha en ledning som vi litar på”

WELCOME TO EGYPT! Welcome to our revolution!

Kvinnorna i Kairo firar 8 mars

När vi är detsamma som ni

Ögonblick på Al-Jazeera: kontrarevolutionen anfaller

Dela