Rörelsen som överraskar USA

Bernie Sanders in Cleveland, Ohio. Foto: Emma Lundström

Beskedet kom en onsdag kväll: Bernie Sanders kommer till Cleveland. På måndag. Facebooksidan Central Ohio Grassroots for Bernie Sanders blev strax glödhet med jublande kommentarer. Dagen efter kom nästa omtumlande besked: Ohiodemokraten Nina Turner väljer senatorn från Vermont framför Hillary Clinton. En oerhört viktig röst har sällat sig till Sanderskampanjen. Rörelsen växer.

Fyra dagar senare är vägarna fulla av bilar med Berniebudskap. Solen strålar och det är ovanligt varmt för november. På kort tid har gräsrötterna organiserat samåkning. Vi sitter i Brian Meyers bil. Han är busschaufför, fackligt aktiv och en hängiven Sanderssupporter. Idag har han tagit ledigt från jobbet för att få se mannen som talar om det USA han själv drömmer om. Efter tre timmar av samtal ser vi Clevelands skyline. Den gamla industristaden ligger vid en av de stora sjöarna, Lake Erie. På ena sidan motorvägen breder centrala staden ut sig, på andra sidan bolmar rök ur stålverken. Nere vid vattnet ligger Rock and Roll Hall of Fame. Ute på piren har en man precis fått något som ser ut som en abborre på kroken. Uppe vid universitetsområdet är det långa köer utanför basketarenan Wolstein Center. Människor har rest från hela Ohio för att lyssna till den enda presidentkandidaten som talar om en revolution mot miljardärsklassen och om ett USA där alla ska rätt till hälsa, utbildning och en framtid, oavsett ras, kön och klass.

Vi smyger in bakvägen. Här står flera av våra vänner från Columbus och får instruktioner av en av kampanjledarna. Några ska slussa in folk i den enorma arenan. Andra ska hjälpa till vid namninsamlingen för att få Bernie Sanders valbar i Ohio. Ytterligare andra hjälper VIP-gästerna till rätt sittplatser. Det är inte de vanliga VIP:arna. Här rör det sig istället bland annat om de gamla lastbilschaufförerna som har fått sina pensioner halverade och ser Bernie SandersTroy Anthony Harris and mark O. Rylance. Foto: Emma Lundström som sitt enda hopp. Här återfinns också medborgarrättsaktivisten Troy Anthony Harris från Columbus. Han tycker att det är fantastiskt att se köerna bli längre och längre utanför byggnaden, att allt det jobb som gräsrötterna har lagt på att sprida ordet om Bernie Sanders de senaste månaderna har gett utdelning.
– Alla vet hur viktigt Ohio är för en presidentvalskampanj och nu har vi fått möjlighet att möta Bernie på nära håll. Han visar hur viktigt vårt gräsrotsarbete är, säger han och understryker också vikten av att Nina Turner nu stöder Bernie Sanders:
– Det är avgörande. Vi behöver politiker från etablissemanget som vågar trotsa kröningskulturen inom partiet.
Troy Anthony Harris har haft mycket kontakt med Nina Turner de senaste veckorna för att få henne att stödja Sanderskampanjen. Han är oerhört nöjd med resultatet. Det är nämligen hon som ska introducera Bernie Sanders idag. Och inte nog med det. Den före detta senatorn för delstatsparlamentet och nuvarande gruppledaren för Demokraterna i Ohio tar också ledigt från sina politiska åtaganden och ägnar sig helt åt Sanderskampanjen med omedelbar verkan.

Nu börjar folk att välla nedför trapporna och in på arenagolvet. Vi skyndar oss fram till podiet och är snart omslutna av alla sorters människor, unga och gamla, kvinnor och män, svarta och vita. Att det är en viss överrepresentation av studenter och pensionärer beror troligen på det korta varslet, det är många som har kört i timmar för att komma hit och det är inte alla som kan ta ledigt en hel dag för att hinna till ett möte på kvällen.
De fyra tjejerna i tjugoårsåldern som hamnar precis bakom oss berättar att de har rest från Youngstown, en och en halv timme bort med bil, för att få lyssna till Bernie Sanders. De är alla väldigt upprymda över att vara här. Nina Frattaroli och Leah Horner säger att det bästa med Bernie