Den svenska feminismen och islamofobin

13 mars 2015

Förstasidan, Nyheter

VLUU L210  / Samsung L210

På Kulturhuset i Stockholm den 8 mars ordnade tidskriften Bang paneldebatten ”Den svenska feminismen och islamofobin”.
I panelen satt Sarah Delshad, grundare av Muslimska Feminister, Fatima Doubakil för Muslimska Mänskliga Rättighetskommittén samt Nadja Awad, statsvetare på Högskolan Dalarna och aktiv i Örebro Rättighetscenter. Moderator var Foujan Rouzbeh, som bland annat tog upp avslöjandet att 16 svenska kommuner erbjuder vårdtagarna ”slöjfri vård”, det vill säga att slippa vårdas av någon kvinna med muslimsk huvudbonad, och att afghanska män häromdagen demonstrerade i Kabul till stöd för kvinnors rättigheter.
Fatima Doubakil menade att ”antimuslimism” är ett bättre ord än ”islamofobi” när det handlar om hat, brott och diskriminering mot levande människor snarare än angrepp på religionen. Hon kritiserade också förre demokrati- och EU-ministern Birgitta Ohlsson (FP) för att hennes perspektiv på muslimska kvinnor ensidigt fokuserat på att dessa ska räddas av väst.

Sarah Delshad menade att muslimska kvinnors egna berättelser alltför sällan hörs, utan att andra oftast talar över deras huvuden. Västerlänningar gör det minst lika mycket som muslimska män, även om det förbättrats något på sistone, och diskussionen handlar väldigt mycket om hur kvinnor bör se ut och klä sig. Nadja Awad instämde och sa bland annat:
– Jag är muslimsk feminist, och kämpar som kvinna och muslim för politisk, ekonomisk och social rättvisa. Det blir ofta ifrågasatt och möts med en kolonial blick. Muslimska kvinnor måste få föra sin egen talan, och behöver fler allierade, som inte bara fastnar på frågan om slöjan. Vi utsätts för trakasserier och våld på gatan och utestängning på arbetsmarknaden. Hatbrott mot muslimer, till exempel Chapel Hill-massakern i North Carolina, sätts inte i sitt strukturella sammanhang. Visst är det berättigat att kritisera islam, till exempel är det ett faktum att Koranen godkänner polygami, men alltför ofta bygger kritiken på förutfattade meningar om oss. Jag vill inte ständigt behöva försvara min religion.
Text och foto: David Munck

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.