Smygprivatisera inte socialtjänsten!

06 november 2014

Debatt, Förstasidan, Insändare, Opinion, Umeå

Romerna i Sverige. Illustration: Emma Lundström

Öppet brev till socialnämnden i Umeå:
Hej,
Jag heter Gini Molin och är en av två som driver initiativet ”Hjälp Västerbottens tiggare”.
Det har varit en tuff dag i Umeå. Det började bra med att vi tog med nya gänget för lite mat och kläder på Klossen, Allt åt alla Umeås arrangemang. De åt med god aptit, bättrade på klädförråden och verkade trivas bra.
Den dåliga nyheten var att deras husvagn, som vi köpte gasol till igår, inte har ett fungerande värmesystem. Ingen gasol går fram till köket för matlagning. De har frusit inatt. När vi hörde detta så ringde vi pingstkyrkan som hade en kunnig man som skulle komma ut till lägret och titta på vagnen.

Vi funderade på en plan B och kontaktade kommunens sociala myndighet. Jodå, de kunde hjälpa till med en övernattning och enkel biljett till Rumänien. Så mycket för den planen.
Vi åkte tillbaka till lägret och inväntade den kunniga mannen från pingstkyrkan, men vid 22.15 hade han ännu inte dykt upp. Vi var tvungna att åka hemåt. Och det är med sorg som man lämnar människor att frysa för att åka hem till sitt. Vi gjorde allt vi kunde men det räckte inte ända fram ikväll.
Dock fick vi en fantastisk rumänsk soppa och bildvisning från hembyarna i Rumänien!

Jag vill gärna förtydliga att vi är två aktivister som med hjälp av kommunens innevånare håller människor varma, mätta och klädda. Till stor del också friska. Vi två hör själva till minoriteten romer, och har kulturella och språkliga fördelar som gör att vi kommer nära våra romska vänner. Vi tycker det är opassande av kommunen att köpa sig fri från ansvar genom att sätta pingstkyrkan i en myndighetsposition. Vi ser till exempel ingen nytta med att religiösa värderingar ska avgöra om någon får vård eller inte. Vi ser ingen nytta med att en organisation avstår att ordna värme på grund av att det saknas ”motprestation”. Vi ser ingen nytta med att någon får hjälp men inte någon annan.
Vi har givetvis bildat ett medicinskt team. Vi har 1800 personer som står bakom facebooksidan. Vi har goda krafter som hjälper. Än så länge. Men på sikt är det en dålig idé att smygprivatisera socialtjänsten. På sikt finns ett politiskt ansvar. På sikt, kanske vi inte lyckas samla de pengar som behövs för att ingen ska dö av kyla. Vad händer då?
Ser fram emot svar.
Hälsningar

Gini Molin
Initiativet Hjälp Västerbottens tiggare

Illustration: Emma Lundström

, , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.