Färre arbetsplatsolyckor om alla hade kollektivavtal

07 november 2014

Fackligt, Förstasidan, Inrikes

Byggarbetsplats

FACKLIGT. I oktober hade det skett 37 arbetsplatsolyckor med dödlig utgång i Sverige bara under 2014. I tisdags omkom två personer till och en människa skadades allvarlig när en värmesköld föll till marken på en byggarbetsplats i Hjorthagen i Stockholm. Värmeskölden vägde 50 ton och den träffade en skylift i fallet. I september föll en ställningsbyggare från nio meters höjd på samma arbetsplats.
Polisen har inlett en förundersökning om arbetsmiljöbrott och börjat hålla förhör med personalen på plats. Det rapporteras om att arbetarna har blivit tillsagda att inte prata med media.
Det är flera entreprenörer som är verksamma på värmeverksbygget i Hjorthagen. Det är möjligt att flera av de skadade kommer från Polen och den österrikiske underleverantör de sägs arbeta för har inget kollektivavtal enligt fackförbundet Byggnads. Utan kollektivavtal blir det oftast fler olyckor eftersom arbetsmiljön inte prioriteras. Fortum, som beställt bygget, har inte varit intresserade av att ta fram ett kollektivavtal för de berörda arbetarna.

I mindre än ett år hade Stockholms stad en så kallad ”Vita jobb-modell” för sina upphandlingar. Det var innan valet 2006 och inget som Alliansen förde vidare. Modellen innebär att det ställs sociala krav vid upphandlingar. Krav på korrekta löner, på att arbetslagstiftningen följs och på förbud mot diskriminering och svartarbete. Den innebär också att huvudentreprenören ansvarar för att alla underentreprenörer uppfyller villkoren.

En halv miljard kronor. Ungefär så mycket omsätter den offentliga upphandlingen i Sverige varje år. Men det offentliga har inte, enligt EU:s upphandlingsdirektiv, rätt att ställa krav på kollektivavtal i upphandlingarna. Andra regler i samma upphandlingsdirektiv innebär att företagen ofta tävlar om att erbjuda sina tjänster till lägsta pris. Sedan anställer de underentreprenörer. Löner och villkor hamnar i en bortglömd mapp någonstans. Ingen vill ta ansvar.
Nu har det åter blivit rödgrönt styre i Stockholms stad och det verkar som att Vita jobb-modellen är på tapeten igen. Malmö stad har redan infört den.
Om inte de borgerliga hade sålt ut det kommunala energibolaget förra gången de satt vid makten och om de dessutom inte hade lyckats med att avskaffa modellen för vita jobb, så kanske arbetarna på bygget i Hjorthagen fortfarande hade varit vid liv.

Emma Lundström

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.