De peppande råden skapar bara skuld

14 november 2014

Förstasidan, Krönika, Nyheter, Opinion

Kristina-Wicksell-300

KRÖNIKA: Ibland kan man få lust att peppa personer att ta sig igenom svåra grejer. Skicka styrka, självförtroende och liksom hjälpa dem att skaffa sig lite skinn på näsan. Men tänk dig för – ofta kan dessa råd vara mer stjälp än hjälp.
Alltid när kvinnor delar med sig av berättelser om förtryck, osäkerhet eller rädslor så haglar dessa råd. När jag ondgör mig över respektlösa män på krogen så är det genast personer där och rekommenderar mig att ”säga ifrån”, när jag lyfter frågan om näthat och delar med mig av hot jag tagit emot rekommenderar folk mig att ”inte ta åt mig” och när jag pratar om alla de utseendeideal som existerar i samhället så flödar klyschorna om att alla får vara som de själva vill och att man inte ska bry sig om alla såna där normer.

Det som händer här är dels att frågorna avpolitiseras – det som egentligen är ett samhällsproblem blir ett problem för mig som individ – och dels att ansvaret för att lösa detta problem hamnar på mig. Jag ska säga ifrån bättre, jag ska klara av att ta emot hat utan att påverkas av det och jag ska klara av att avskärma mig från alla de tusentals uppmaningar jag möter varje dag om hur jag ska se ut för att duga.
På detta sätt slipper vi prata om de respektlösa männen och den maskulinitetsnorm som skapar dem, vi slipper stifta lagar om näthat och se detta som ett demokratiproblem och vi slipper ställa media och reklambranschen till svars för all sexistisk och skadlig reklam. De intressanta och konstruktiva diskussionerna försvinner, och kvar står jag med en gnagande känsla i magen och ställer mig frågan om det kanske är jag som är överkänslig, om jag kanske borde ha sagt ifrån tydligare och så vidare.

Det är välmenande råd, men bakom råden finns en väldigt skev syn på var problemet ligger. Ingen kvinna ska behöva säga ifrån tydligare på krogen – det är männen som ska lära sig att visa respekt. Ingen människa ska behöva lära sig att tåla hot och hat på internet – det är näthatet som måste upphöra. Ingen människa kan leva i en värld med de skönhetsideal som finns idag och förväntas vara helt fri från påverkan av det.
Att peppa och stötta är alltid bra, men tänk dig då noga för. De peppande råden skapar allt för ofta bara skuld. I stället för att ge råd till individer måste vi arbeta för att förändra strukturerna.

Kristina Wicksell

Krönikan är tidigare publicerad på
Kristina Wiksells blogg

, , , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.