Volvo värderar arbetare lägre än tjänstemän

13 oktober 2014

Förstasidan, Inrikes, Intervju, Nyheter

Volvo Lastvagnar Umeå. Foto: Emma Lundström

FACKLIGT. INTERVJU. Stora företag som gör vinst borde inte ha möjligheten att sparka de arbetare som genererar vinsten genom sitt arbete. Det borde inte heller vara möjligt för nämnda företag att värdera sina anställda olika beroende på om de är tjänstemän eller arbetar på golvet. Det anser Erik Pettersson som sitter i klubbstyrelsen för IF Metall vid Volvo lastvagnar i Umeå.

Förra veckan kom beskedet att företaget, alltså AB Volvo, ensidigt hade beslutat sig för att avbryta förhandlingarna med facken. Förhandlingar som har pågått sedan i februari och som har visat sig vara helt fruktlösa eftersom ledningen, trots alla ord om ansvar och ”The Volvo Way”, inte varit det minsta intresserade av Metallklubbens krav och förslag på åtgärdspaket.
– Det här är inte fråga om en konkurs, som i Trollhättan, det här handlar om ett stort vinstgivande företag som inte tar sitt ansvar för de människor man tar bort jobben för. Det handlar om en tro på att företaget ska kunna tjäna ännu mer pengar på att flytta hyttmonteringen till Göteborg, säger Erik Pettersson och förklarar att det även har varit omstruktureringar på tjänstemannasidan på hela AB Volvo i Europa men att dessa omstruktureringar har skötts på ett helt annat sätt:
– De har fått villkor som långt överskrider de man har gett metallarna här. Vi krävde att metallarbetarna skulle få samma villkor som tjänstemännen inom AB Volvo i Europa, men det fick inget gehör.Erik Pettersson. Foto: IF Metallklubben Umeå

Det är den här åtskillnaden som upprör Metallklubben mest. Volvo har gått ut med att metallarbetarna kan ansöka om avgångsvederlag motsvarande fem månadslöner. En siffra som framstår som ett hån om den jämförs med de 24 månadslöner som utlovats till de tjänstemän, på europeisk nivå, som drabbas av omstruktureringarna och som erbjuds att gå frivilligt istället för att bli uppsagda utan några förmåner.
– Under förhandlingarna avfärdade ledningen detta med att det är olika kultur som gäller, olika avtal. Men egentligen hade de inget bra svar på varför de behandlar de anställda så olika. De har bara avvisat våra krav och synpunkter, säger Erik Pettersson och berättar att det självklart uppstår ett missnöje bland de anställda:
– Var tredje anställd på Volvo Lastvagnar i Umeå riskerar uppsägning. Men även vi som inte drabbas av uppsägningarna känner att det är alldeles åt skogen att det är olika måttstockar för människor.

IF Metallklubben i Umeå anser att Volvo skjuter över ansvarsfrågan på samhället, på a-kassan, Arbetsförmedlingen och Komvux. Det utlovade ansvarstagandet uteblir. Istället gör Volvo ett väldigt dåligt jobb på den fronten jämfört med flera andra företag som gör stora vinster, menar Erik Pettersson.
– Det är kutym bland större företag som har stora plånböcker att se till så att de som har jobbat många år och skapat vinsterna inte ska gå helt lottlösa. I samband med sådana här omstruktureringar brukar många företag komma överens med de fackliga organisationerna om någon sorts åtgärdspaket och om villkorsfrågor, säger han och påpekar att han tycker att det borde finnas en lag, eller ett avtal som förhindrar de stora företagen att bete sig som Volvo nu gör:
– Det finns en politisk nivå på det här. De stora företagen agerar som att de inte är en del av samhället. Varför ska vi ha den sortens företag, som skapar så stora problem för de som arbetar för dem? Det behövs en ändring i lagstiftningen som gör det omöjligt att lägga ned lönsamma verksamheter. Företagen måste stå till svars för sitt handlande. Om de inte gör det frivilligt så borde det vara möjligt att tvinga dem till det.
Han tror inte att regeringsskiftet kommer att innebära någon förändring när det gäller storföretagens fria spelrum.

På tisdag ska IF Metallklubben ha klubbmöten på arbetstid. Där kommer de att redovisa för alla medlemmar hur förhandlingarna gått, berätta om klubbens ståndpunkt och anta ett uttalande, berättar Erik Pettersson:
– Vi vill ställa Volvo till svars för vad vi uppfattar som ett svek mot de anställda.
Varslen väntas inom kort och de som måste jobba kvar under hela uppsägningstiden, fram till nästa sommar, tvingas göra det i vetskap om att AB Volvos tal om ansvarstagande visade sig vara just bara ord. Tomma och meningslösa. Men Metallklubben ger ändå inte upp, de kommer att fortsätta kräva att företaget tänker om.

Emma Lundström

, , , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.