Vilken väg för Podemos?

24 oktober 2014

Förstasidan, Nyheter

pablo iglesias

▶ Podemos höll beslutande konferens i helgen
▶ Tendens inom Podemos vill ha kollektivt ledarskap
▶ Pablo Iglesias vill se sig själv som partiledare

NYHETER. Den nya spanska radikala politiska formationen Podemos skrällde den 25 maj med fem europarlamentariker och sedan dess har utvecklingen gått fort. Podemos höll i helgen som gick en gigantisk beslutande konferens i Madrid. Drygt 7 000 aktivister samlades för att diskutera olika utkast till texter som tagits fram av 38 000 Podemosanhängare med syfte att slå fast organisationens strategi. 214 000 personer röstade digitalt under konferensen och drygt 150 000 följde i direktsändning detta historiska evenemang. Under två dagar skanderades ”Si se puede!” (Ja, man kan!).
Innan själva konferensen intensifierades den pågående debatten. Internt från Podemos tusentals basgrupper, men även i sociala medier och riksmedia debatterades det intensivt. Förhoppningarna kring den nya politiska formationen är stora. De traditionella partierna är misskrediterade. Ju påtagligare den kapitalistiska krisen blivit desto större blev den politiska krisen för de traditionella partierna. Podemos kanaliserar idag energin från den enorma folkrörelsen – indignados – som för tre år sedan ockuperade landets gator och torg. Fotfolket hade fått nog.
I slutet av konferensen stod det klart att det inom Podemos utkristalliserats två delvis motsatta strategiska ståndpunkter. Den ena representeras först och främst av Pablo Iglesias, huvudpersonen och en av initiativtagarna till bildandet av Podemos. På konferensen stod Iglesias i spetsen för tendensen Claro que podemos (Visst kan vi). Den andra huvudtendensen är Sumando podemos (Genom mångfald kan vi). Av fem europarlamentariker är det tre som är med i denna tendens, Pablo Echenique, Teresa Rodríguez och Lola Sánchez. Teresa Rodriguez, är även medlem i Izquierda Anticapitalista som är medlem i Fjärde Internationalen.

Gruppen kring Pablo Iglesias lade inför konferensen fram en text som vill förbjuda medlemmar från andra politiska grupper att sitta i ledningen för Podemos. Detta skulle få till konsekvens att Izquierda Anticapitalista som var en avgörande politisk faktor vid bildandet av Podemos plötsligt kan fråntas möjligheten att bedriva den inriktning som man alltid öppet bedrivit i Podemos. Ett annat bekymmer är att Iglesias vill ha en generalsekreterare (han själv?). Tendensen Sumando Podemos är emot och förespråkar en kollektiv ledning med tre ledare i stället för en. Pablo Iglesias menade att: ”Allmänna val vinns inte med tre generalsekreterare” varpå Teresa Rodriguez på konferensen svarade att ”Valen vinns inte av en generalsekreterare, eller av tre, eller av hundra: de vinns av folket!”.
Iglesias säger att om texten han förespråkar inte vinner gehör så kommer han att avgå. Detta är naturligtvis utpressning som innebär något i still med att antigen väljer ni vår text och därmed mig eller så får andra ta över. Teresa Rodriguez inställning är att: ”Oavsett vilken ledning vi får måste den underordna sig majoriteten. Vi har själva inte varit med om att bygga Podemos för att ställa oss åt sidan”.

Strax innan konferensen var över röstades om fem olika resolutioner.
1) Till försvar av en offentlig utbildning; det är vår rätt inte deras vinst.
2) Brådskande åtgärder mot korruptionen.
3) Rätten till bostad och stopp för finansiell straffrihet.
4) För rätten till hälsovård
5) Återstrukturering av utlandskulden.
Denna unika offentliga debatt fortsätter efter konferensen och Podemos anhängare kommer nu att få rösta fram politik och organisatoriska modeller. Drygt 130 000 anhängare har ordet. Trots Iglesias manipulativa och utpressande spel är detta en historisk möjlighet för en bred antikapitalistisk vänster att växa sig starkare. Inte bara inför de kommande allmänna valen, vilket Iglesias påpekar hela tiden, utan för att lyfta fram ett trovärdigt alternativ för de många. Det är just detta som är oerhört positivt med Podemos. De arbetande har börjat tro på sig själva och går nu vidare.

Portätt Alex fuentes

 

Alex Fuentes

Tidigare i Internationalen: Podemos

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.