Som statsman var Reinfeldt obetydlig – men blir ändå historisk

08 oktober 2014

Förstasidan, Inrikes, Nyheter

Fredrik Reinfeldt

Fredrik Reinfeldt har tackats av i Riksdagen, efter elva år som Moderaternas partiledare och åtta som Sveriges statsminister. I avskedspresent fick han bland annat en T-shirt med texten ”världens bästa kompis” från folkpartiledaren Jan Björklund.
Reinfeldt går till historien som en av Sveriges till synes mest obetydliga ledare. Som talare var han oerhört tråkig och okarismatisk, han var ofta sur och gnällig i debatterna, och framstod aldrig som någon visionär. Han var långt ifrån en intellektuell person och har inte satt några kulturella eller internationella avtryck. Ingen världsledare kommer att minnas honom i sina memoarer, och om Reinfeldt tänker skriva en självbiografi har han inget dramatiskt liv att berätta om.

”Reinfeldts nya liv – hemmamys med tacos”, är rubriken på en artikel i Dagens Industri (6/10) och det sammanfattar den kulturella nivå hans övre medelklasstillvaro har att erbjuda och vad han har att dra sig tillbaka till. Den tråkiga tryggheten framför kabel-TV i någon villaförort, långt bort från både krigen i omvärlden, och gatutiggeriet och arbetslöshet på hemmaplan.
Men det är inte för sin personlighet som Fredrik Reinfeldt kommer att gå till historien, utan för den nyliberala epok som han ledde Sverige genom. Epoken då han var med och avvecklade den välfärdsstat som tagit flera generationer av kamp och slit att bygga. För det behövdes ingen karismatisk och intellektuell ledare, ingen landsfader eller nationsbyggare, utan bara en nedmonterare och utförsäljare med ett stenansikte och trötta rådjursögon. Från den synvinkeln var Reinfeldt en av Sveriges viktigaste statsministrar, men inte som en skapare utan som en förstörare.

Per Leander

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.