Politiska beslut bakom ebola­krisen i Spanska staten

teresa

KRÖNIKA: Bara ett par veckor efter att spanska statens hälsominister Ana Mato viftade bort risken för ett spanskt ebola-utbrott har sjuksköterskan Teresa Romero uppmärksammats i nationella och internationella medier för att vara den första som smittats av ebola i Europa.
För det första hoppas jag att Teresa ska återhämta sig och kunna gå vidare med sitt liv. För det andra krävs det förklaring­ar. Vilka är de ansvariga?

Ord som ”skuldavbetalning”, ”Ekonomiska justeringar” och ”Utgiftskontroll” har vi fått höra om och om igen sedan Zapatero lade fram sin åtstramningspolitik i parlamentet 2010, en politik som sedan fortsatte med premiärminister Mariano Rajoy Brey . Samma Rajoy som nu tillsammans med ”oppositionens” socialdemokratiska Pedro Sánchez vill bortförklara alla felaktigheter som uppdagats. Varför ska vi inte kräva att de ansvariga ska avgå här och nu? Varför skulle det vara oansvarigt? Är det inte tvärtom, att det är helt oansvarigt att hantera hälsovårdskrisen på det sätt som regeringen gör? I en väl fungerande demokrati, med en ansvarsfull regering, skulle det vara logiskt att hoppas på att krisen kunde lösas genom att utkräva ansvar, men vi vet vilka som styr oss.
Ja, låt oss komma ihåg att för fyra månader sedan vände sig den professionella vårdpersonalen med klagomål till hälsoministern på grund av ”brist på lämplig utbildning och avsaknaden av rutiner” i just frågan om behandlingen inför eventuella fall av ebola. Istället för att följa rekommendationerna från Världshälsoorganisationen, blev svaret en kort information på 15 minuter om hur de smittade spanska prästerna skulle vårdas. Det verkar som om ministern lyssnade på rekommendationerna från den religiösa hälsorådgivaren i Madrid att be till jungfrun de la Paloma.

Nu kräver vårdpersonal att ”minister Ana Mato Adrover , president Ignacio González och den nya hälsorådgivaren Javier Rodriguez, måste avgå eftersom de är huvudansvariga för nedskärningarna inom hälsovården”.
Vi minns också andra tillfällen då flera konflikter upphört att vara offentliga och politiska för att omvandlas till personangrepp. Här upprepas strategierna från förlisningen av Prestige, tunnelbanan i Valencia eller tåget Alvia i Angrois. Makten följer Thatchers ultranyliberala arv, det politiska löses upp som socker och samhället upphör att existera; det finns bara individer. För en regering som inte tar sitt ansvar finns det inget bättre sätt att bedriva politik än att avpolitisera det som är politiskt. Från det ögonblicket omvandlas varje individ som vågar kräva ett politiskt ansvar direkt till oansvarig, idealistisk och en som är mot det rådande systemet.

Ebolakrisen innebär ett politiskt ansvar. Att skära ner i hälsovårdssystemet var och förblir ett politiskt beslut, att ersätta tre veckors fortbildning för hanteringen av ebola med femton minuters information, att genomföra stora neddragningar på sjukhuset Carlos III (det enda sjukhuset som finns i Madrid för att bekämpa sjukdomar som ebola och andra så kallade tropiska sjukdomar), att minska underskottet i den offentliga sektorn genom nedskärningar, att samtidigt skydda bankerna i stället för medborgarna. Ja, det är politiska beslut.
Vad en ansvarsfull regering måste göra, bortom krishanteringen, är att vidta åtgärder som garanterar en hundraprocentig upprustning av hälsovårdssystemet. Hälsovårdsapartheid och nedskärningarna behålls idag utifrån en kortsiktig logik där man håller tummarna och hoppas på att ingen kris ska bryta ut.

Teresa Rodriguez

Teresa Rodriguez sitter i  EU-parlamentet för spanska Podemos

Översatt från spanska av Alex Fuentes

 

FAKTA: Ebolakrisen i Spanien

Sedan flera fall av ebola blivit kända i Spanien har den konservativa spanska regeringen gjort allt som stått i sin makt för att slå ifrån sig allt ansvar för det som inträffat. Alla som krävt hälsovårds­ministerns avgång har kallats ”oansvariga”.
I stället har regeringen misstänkliggjort den ebola­smittade sjuksköterskan Maria Teresa Romero Ramos som smittades när hon vårdade den spanske prästen Manuel García Viejo, som dog på sjukhuset Carlos III i Madrid den 25 september. Teresa Romero har sagt att hon följt alla säkerhets­instruktioner från sjukhus­ledningen och inte vet hur hon kunnat smittas.

 

, , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.