Jubla inte över Gustav Fridolin som ny utbildningsminister

10 oktober 2014

Förstasidan, Inrikes, Krönika, Opinion

Alex Fuentes

KRÖNIKÖREN: Det finns egentligen inga skäl att bli förvånad. Valet är över och med detta alla vallöften om valets ”viktigaste fråga”, nämligen skolan. Att Göran Persson för tjugo år sedan öppnade dörren för skolans nedmontering och försämring i och med kommunaliseringen av skolan, och att eländet förvärrades genom ökade klassklyftor och växande segregering har skadat skolan och framförallt dem som skolan är till för, nämligen eleverna. Samtidigt har skolan pådyvlats mängder av politiska ”reformer” som har skapat enormt kaos i skolan. Det blev allt sämre för varje dag som gick då majoren Björklund fick sikta på skolan.
Det värsta med denna skolpolitik har varit överenskommelsen mellan de borgerliga, Socialdemokraterna och Miljöpartiet vilken fick förnyat grönt ljus i friskolekommittén där man garanterade att etablerandet av så kallade friskolor kunde fortsätta att kamma hem vinst under förevändningen att ”kvaliteten” skulle stå i fokus. Det gav upphov till förnyad drivkraft hos giriga riskkapitalister vilka intensifierade jakten på profit i skolan. Björklund välkomnade under alliansregeringen denna överenskommelse: ”Detta är den politiska fråga som det kanske har rått hårdast strid om i svensk inrikespolitik i 25 år. Det är ett väldigt stort framsteg”. Framsteg sades det. Men bara för riskkapitalisterna.

Att det före valet fanns förväntningar om att Björklunds åtta års misslyckade skolpolitik med vinst i skolan som ledstjärna skulle ta slut är det lätt att förstå. Intresset för Löfvens ministerlista, i synnerhet namnet på utbildningsminister, var därför stort. Gustav Fridolin är nu statsrådet som ska ansvara för skolan. När han själv gick i skolan i Skåne ifrågasatte han vid ett tillfälle en konservativ lärare. Som ”läxa” fick Fridolin lämna klassrummet och sätta sig vid datorn för att fördriva tiden, han ägnade tiden åt att gå igenom partiernas miljöpolitik. Det blev starten.
Fridolin blev miljöpartist och med åren även folkhögskolelärare. När det blev känt att Fridolin hade utsetts till utbildningsminister gick förmodligen en suck av lättnad i många lärarrum runt om i landet. Antagligen inte så mycket på grund av MP:s förträfflighet som för den avsky som Björklunds kadaverdisciplin och ständiga pompösa dumheter framkallat bland lärarna. Är det då inte bra att just Fridolin som har en viss lärarerfarenhet blev utbildningsminister? Det finns dessvärre ingen anledning att jubla. De borgerliga, S och MP har hela tiden varit överens om att kapitalister ska få ägna sig åt lukrativ verksamhet i skolan. Skattebetalarnas pengar har kunnat gå till vinst i skolan och därmed till riskkapitalisternas fickor. Denna borgerliga politik får naturligtvis konsekvenser.

För några dagar sedan fick jag, i egenskap av rektor, ett telefonsamtal. Den som ringde är också rektor, men i en så kallad friskola. Rektorn ville att jag, mitt uppe under pågående termin, skulle ta emot en elev från hennes ”friskola”. Jag förklarade att utifrån pedagogisk synvinkel var ett sådant byte ingen bra idé eftersom eleven hade skolplacering och skulle betygsättas där hen går just nu. Jag försökte förklara att i mitt uppdrag som skolledare måste jag utgå från elevens bästa.
Då fick jag höra: ”Men du förlorar pengar på det, förstår du väl? Du måste tänka på budget, vill du inte tjäna pengar?” Jag svarade henne att i den kommunala skolan är vi inte ute efter plus och minus och att vi inte brukar se eleverna som en handelsvara, att hennes och min syn på saken var diametralt motsatta. Jag vidhöll därför att elevbytet fick vänta till vårterminen 2015. Då fick jag följande slutreplik: ”Då får det bli förvaring hos oss, denna elev passar inte i vårt system!” Friskolekommitténs fokus på kvalité blev kvalificerad ”förvaring”.

Likvärdig kvalitativ skola för alla? Nu ska friskolornas ”system”, det vill säga socialdemokraternas och Miljöpartiets ”system” tillåtas hålla på med kommers som hittills. Förstår vår nya utbildningsminister vad detta ”system” har lett till? Nej, det finns ingen anledning att gratulera till posten som utbildningsminister.

Alex Fuentes

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.