Avgörande kamp för kurderna i Kobane

15144666039_a223e40719_o
KOMMENTAR: Kurderna i Kobane
slåss för sina liv. Den så kallade Islamiska staten IS har trängt in i staden trots kurdernas desperata och modiga kamp. De har kastat sina bara kroppar framför IS pansarvagnar i heroiska självmordsoperationer. Turkiet har hittills inte gjort mycket för att slå tillbaka IS-styrkorna som samlats precis vid landets gräns. De verkar gärna vilja se IS krossa de PKK-allierade kurderna i Syrien innan landet tillsammans med Nato driver tillbaka IS. IS och kampen mot den reaktionära rörelsen har sammanfallit med många intressen. Det är många krafter i regionen och omvärlden som spelat ett dubbelspel med IS. Inte minst Saudiarabien som låtit rika medborgare finansiera grupper som undergräver revolutionen i Syrien.
I kombination med att omvärldens stöd till Fria Syriska armén, FSA, uteblivit och att Assad-regimen underblåst IS och låtit rörelsen ta över armébaser och hela provinser utan större motstånd, har detta stärkt dessa extrema krafter på den syriska sidan. På den irakiska sidan går bakgrunden till IS tillbaka ända till USA-invasionen av Irak 2003 och den efterföljande ocku­pationen som gjorde landet till internationellt centrum för islamistiska miliser – både på den USA-stödda shiitiska sidan och olika sunnitiska grupper. USA:s stöd till shia-regimen i Irak som styrt med hjälp av det borgerliga kurdiska KDP gör att ingen av dessa krafter förtjänar vårt stöd. KDP, shia-miliserna och Assad-regimen är alla brickor i ett geopolitiskt spel med USA, Nato och Ryssland i spetsen.
Men kurderna i Kobane och solidariteten med YPG-kämparna representerar någonting annat. Kurder och vänsteraktivister i Turkiet har försökt ta sig över gränsen till Kobane. FSA-enheter från syriska al-Raqqa har slutit sig samman med YPG för att bekämpa IS.

Antifascistiska grupper i Tyskland har startat en insamling till det väpnade motståndet i området västra Kurdistan (gränsen mellan Syrien och Turkiet). Allt detta förtjänar vårt stöd.  Vårt fullaste stöd bör gå till revolutionära syrier som i flera år bekämpat både Assad-regimen och IS (som tidigare kallade sig ISIS) och kurderna i YPG och PKK som agerar utan att vara uppbackade eller köpta av stormakter. Varken USA, KDP-staten i norra Irak eller några av de krafter som i åratal underblåst den reaktionära islamismen i Irak och Syrien kan vara lösningen på IS framfart. Även Assad-regimen och Ryssland har länge underblåst dessa krafter, inte minst Iran som själv utgör en reaktionär kraft i regionen.

Vi ska inte förledas att applådera USA:s och Assad-regimens bombningar, inte heller att applådera reaktionära shia-milisers intåg i irakiska städer. Civila dödsoffer och sekterist­iska massakrer i kontraoffensivens spår har redan skett även om de inte leder till några större rubriker i väst. Den sortens våldsspiral kommer bara gynna krafter som IS, som riskerar att vara en dödlig kraft även som underjordisk terrorgrupp – vilket inte minst terrorvågen i Irak visat tidigare.
Vägarna ut ur våldsspiralen är igenbommade, förhandlingar med IS uteslutna, bombningar är möjligen oundvikliga. Men det betyder inte att vi ska agera hejaklack till USA, Iran och Assad. Den enda vägen, hur desperat den än verkar, lyses upp av Kobanes och den syriska frihetskampens kämpar och martyrer.
Arash Hakimnia

, , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.