Vem är terrorist, Reinfeldt?

01 september 2014

Förstasidan, Kommentar, Nyheter, Opinion

Svenska nazister deltar som frivilliga i Ukrainska armén, här Azovbataljonen
BILD: Svenska nazister deltar som frivilliga i Ukrainska armén, här Azovbataljonen

KOMMENTAR. Reinfeldt öppnar upp för särlagstiftning som ska göra det straffbart att strida för terrorstämplade organisationer och rörelser i andra länder. Måhända är det ett opportunt utspel nu när tidningarna publicerar stora reportage om unga människor som lämnat Sverige för att strida för den islamistiska slaktarmilisen IS i Irak och Syrien.
Jag har förmodligen missuppfattat något, men utifrån dagens godtyckliga terrorlistor framstår dock konsekvenserna av förslaget som helt absurda. Idag terrorstämplas inte organisationer runtom i världen enligt någon sorts objektivmåttstock gällande huruvida man för krig i enlighet med FN-stadgans paragrafer. Istället är terrorlistorna i mångt och mycket återspeglingar av politiska (främst amerikanska) intressen.

Med Reinfeldts kommande lagförslag skulle det alltså kunna bli kriminaliserat för kristna, yezidiska och/eller kurdiska exilirakier i Sverige att nu åka ner som fältsjukvårdare till något av de PKK-affilierade pershmergaförbanden (YPG, HPG etc.) som kämpar för att stoppa IS framfart och massakrer i området. Den sekulära kurdiska vänstergerillan är ju terrorklassad.
Det skulle ha varit förbjudet för exilpalestinier på besök hos släktingar i Gaza att ta till vapen med PFLP när Israel, efter flera veckors flygbombningar, invaderade området med marktrupper. Det sekulära palestinska vänsterpartiet är ju också terrorstämplat.

Däremot skulle det fortfarande inte vara förbjudet för svenska nazister att delta som krypskyttar i fascistiska miliser i Ukraina, eller för svenska medborgare att försörja sig som legosoldater eller militära experter åt allsköns diktatorer och krigsherrar i Afrika och Mellanöstern (exempelvis ta lukrativa jobb hos den saudiska regimen). Det skulle fortfarande vara lagligt att svenska medborgare tjänstgör som soldater i ockuperade områden och försvarar illegala israeliska bosättningar från protesterande fördrivna.
Vari ligger rimligheten i det?

Erik Helgeson

, , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.