Världens största klimatmarsch i medieskugga

25 september 2014

Förstasidan, Miljö, Nyheter

Klimat marsch

KLIMATET: The People´s climate march samlade under söndagen folk i hela världen som gick gator för att höja sina röster för klimaträttvisa, och för att skicka en tydlig signal till FN:s klimatmöte som inleddes på tisdagen. FN:s generalsekreterare har kallat världens ledare till ett extrainsatt klimatmöte för att höja ambitionerna och för att mana till nya åtaganden för att stoppa klimatförändringarna, inför klimatförhandlingar i Lima i höst, och i Paris nästa år, då ett nytt avtal väntas slutas.

Från Manhattan till Melbourne gick mer än en halv miljon människor ut på gatorna i en enad global manifestation för att kräva att världens ledare tar itu med klimatkrisen. Enligt The Guardian (22/9) uppskattades att 570 000 deltog i 2 700 simultana manifestationer i 161 olika länder. Sammantaget är detta världens största klimatmarsch hittills. Trots detta hamnade marschen i medieskugga och blev inte det som toppade nyheterna.
I Stockholm samlades uppåt 600 personer i Vasaparken just när himlen talande nog öppnade sig i årets kanske värsta oväder, med åska, blixt och hagel. Plötsligt var det höst i stan, den långa sommaren var över. Folk från Klimat Aktion och Alternativ stad/Jordens vänner deltog bland andra. Tåget fortsatte i tungt regn till riksdagshuset.
Marschen i New York drog cirka 400 000 människor – många gånger fler än vad man räknat med i förväg.
– Under de senaste dagarna har engagemanget för klimatfrågan stärkts världen över, och en rad åtaganden har gjorts inom många olika sektorer. Detta visar på att det finns hopp om att vi kan uppnå verklig förändring. Men tyvärr har denna entusiasm inte gett eko i uttalanden från de flesta av de politiska ledarna, säger Martin Vogel, klimatpolitisk handläggare på Svenska kyrkan som var på plats i New York.

Klimatfrågan har tidigare ansetts dela miljöaktivister och arbetarrörelse i USA, men i och med dagens marsch att ett enande har skett i och med det stora antalet fackföreningar som anslöt sig till klimatmarschen. Nästan varje fackförening i New York hjälpte till att organisera, inklusive SEIU, facket för arbetare i servicesektorn, den största fackföreningen i staden och den näst största i landet.
– Våra medlemmar marscher­ar eftersom klimatförändring­arna påverkar oss alla. Vi lever i de samhällen som förstörts av stormar som Sandy. Vi arbetar i de byggnader som blir översvämmade. Vi drabbas av hälsoepidemier, och vi bryr oss om världen som vi kommer att lämna till våra barn och barnbarn, menade Héctor Figueroa, ordförande för avdelningen 32BJ SEIU i New York.

Roger Corner och
Marco Jamil Espvall

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.