”Sluta förklara rasism med klassförakt”

18 september 2014

Förstasidan, Inrikes, På plats, Politik

Organize. Foto: Emma Lundström

”Inga rasister på våra gator, inga rasister i våran riksdag!” Sergels torg är ett myller av knutna nävar. De svartvita plattorna är dolda av tusentals fötter. Det är dagen efter valet, SD har fått 12,9 procent av rösterna och det är många som känner ilska, sorg och frustration. Stockholm är en av de platser runt om i landet där människor har samlats för antirasistisk manifestation.
Tusentals röster ljuder: ”Vad ska vi göra? Krossa rasismen!”
Talkörerna känns i magen. Det här är inte en manifestation mot SD:s missnöjesväljare, det är en markering mot SD:s rasistiska politik.

Sandra Lindquist, förbundsordförande för Vänsterns studentförbund ger ett råd till de antirasistiska partierna:
– Ni måste föra en extremt hård och konsekvent klasspolitik där skillnaderna mellan höger och vänster blir kännbara. Fascismen har aldrig varit så normaliserad i Sverige, och det har vi inte bara Sverigedemokraterna att tacka för. Nazister tillåts demonstrera öppet på gatorna. Antirasister och antifascister påstås vara odemokratiska. Journalister och ledarskribenter för rasistiska resonemang. Politiker använder rasistisk politik för att sko sig själva.
Hon menar att myndiga människor måste stå till svars för sina politiska åsikter:
– Sluta förklara rasism med klassförakt. SD är inte bara ett missnöjesparti, det är också ett nöjdhetsparti för personer som är rädda att förlora sina privilegier. Det är ingen slump att många av deras väljare kommer från Moderaterna. Det vi måste göra nu är att organisera motståndet, på arbetet, i skolan, i bostadsområdet och på gatan. Aldrig ska fascisterna få hota oss.

– En hel del av våra medlemmar har säkert röstat på Sverigedemokraterna i år, det kan vi inte förneka, säger Alexander Lindholm, ordförande för SEKO Stockholm. Han berättar att han ofta gör arbetsplatsbesök och att människor är oroliga:
– Vi har 28 000 medlemmar och en stor del av dem känner sig otroligt otrygga på sin arbetsplats. De märker hur till exempel lettisk arbetskraft arbetar för 17 kronor i timmen, långt under svenska kollektivavtal. De märker hur deras söner och döttrar inte får trygga jobb i Sverige. De märker hur välfärden nedmonteras. Det är det som får några av dem att rösta på SD.
Han understryker att fackföreningsrörelsen alltid kommer att ta kampen mot SD, eftersom det är och förblir ett rasistiskt parti, och inte mot sina medlemmar:
– Jag vet att flera av dem som röstade på SD inte är rasister, de har tappat tron på samhället. De har ingen anställningstrygghet. De blir arbetslösa. Deras familjer mår dåligt. Vi måste se till att den regering som nu tillträder sätter arbetslösheten först och bygger ut välfärden. Det är antirasistiskt arbete. Det är bara med ett solidariskt välfärdssamhälle som vi kan bekämpa SD. Vi kan aldrig bekämpa dem genom att kalla dem för idioter. Vi är Sveriges största folkrörelse, vi är arbetarrörelsen, det är bara vi som kan stoppa det här.

Esra Hacimehmet från Grön Ungdom kliver fram till mikrofonen:
– Jimmie Åkesson, jag hoppas att du ser oss alla här. Debatten är tagen och debatten är över. Det är dags för politik, det är dags att organisera oss. Min pappa ringde mig i fredags och han sa: ”Jag vill inte flytta från ett land till.” Jag är här för honom och för alla människor i det här samhället.Mot rasism. Foto: Emma Lundström
Det blir bara fler och fler människor på torget. Bilbo Göransson, som tagit initiativ till manifestationen säger att det inte är någon slump att Sverigedemokraterna har dubblat sitt röstantal:
– Det är ingen tillfällighet att om Socialdemokraterna säljer min lägenhet och om Moderaterna sparkar mig från mitt jobb, då kommer jag att rösta på någonting för att jävlas med dem som har makten. Det här är inte en valvaka, det här är ett uppror. Det handlar om att samhället har blivit ojämlikt. Om att det finns de som har och de som inte har. Konkurrensen gör oss till sämre människor. Den skapar ett rasistiskt och ojämlikt samhälle.

Mohammed Amin från Islamiska förbundet säger att han står för att han är arg:
– Jag är arg för att det finns människor runt om oss som baserar ett av sina viktigaste val på att vi andra inte ska ha samma rättigheter som de. Jag är arg för att det finns politiker och journalister som tycker att det är okej att normalisera rasismen, som vi vet har lett till miljontals människors död. Varför ska vi läsa om andra världskriget i historieböckerna om vi ändå ska släppa in det som var orsaken till deras död.
Applådåskorna dånar.

– Vi var många som hoppades att gårdagens val skulle innebära en ny riktning för Sverige. Att vi skulle sluta slå på dem som står längst ned på samhällsstegen och istället jobba för att minska klyftor och utanförskap, och bygga upp den raserade välfärden. Istället blev det valet då ingen vann, säger Sanna Tefke, regionalt fackombud för Kommunal i Stockholms län och fortsätter:
– Insikten om att fler än 780 000 människor röstade för ett rasistiskt, kvinnofientligt och homofobiskt högerparti är svårsmält. Gårdagens valresultat borde ge en allvarlig tankeställare till de etablerade partierna.
Hon menar att det inte går att säga att det bara handlar om missnöjesröster från lågutbildade personer på landsbygden, att det dryper av klassförakt.
– Politiken som förts i Sverige de senaste decennierna har berett vägen för SD:s framgångsvåg. När välfärden monteras ned, trygghetsnäten försvinner, klyftorna och arbetslösheten ökar, då finns de rasistiska strukturerna där och pekar ut syndabockar när andra alternativ saknas. Svaret är organisering. Rasismen bekämpas inte en gång vart fjärde år. Kampen sker varje dag. Vi måste tala om att människoliv inte kan värderas i pengar och att ingen människa är illegal. Vi ska berätta att skattepengar investerade i människor aldrig är slösade pengar, men att skattepengar i riskkapitalisters fickor alltid är det.

Musikern och aktivisten Dror Feiler påpekar att författaren Joseph Conrad en gång sa att vi människor bara har två val: att brinna, eller att ruttna. På Sergels torg brinner den antirasistiska elden.
Mattias Bernhardsson sitter i kommunfullmäktige i Haninge för Rättvisepartiet Socialisterna. Han menar att det ökade stödet till SD inte kommer som en blixt från klar himmel. Att Sverige har slitits itu av de snabbast växande klassklyftorna bland alla OECD-länder och att många känner frustration över att deras löner och villkor dumpas:
– De känner en enorm rädsla inför framtiden där arbetare ställs mot arbetare. Det finns en enorm ilska mot Socialdemokraterna som har sålt ut, men också mot arbetarrörelsen organisationer som vägrat ta strid när trygghetsnivåerna attackerats.
Mattias Bernhardsson anser att Fredrik Reinfeldt gav Sverigedemokraterna hela valrörelsen när han talade om att vi måste öppna våra hjärtan för flyktingar men på välfärdens bekostnad.

Dror Feiler spelar Här kommer Pippi Långstrump på sin saxofon och tusentals röster sjunger med och klappar i takt. Det ger gåshud. Han spelar den igen på Mynttorget framför riksdagen, när folkmassan har tågat Drottninggatan fram rungande av talkörer. Det är första gången på 15 år som en demonstration har fått gå över Riksdagsbron.

Text och foto:
Emma Lundström

, , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.