Skräcken avspeglar samtiden

30 september 2014

Förstasidan, Kultur

Stockholms undergång

Stockholms undergång av skrivarkollektivet Fruktan
(Undrentide förlag 2014)

Skräckgengren, både i film och litteratur, har en förmåga att ofta vara samhällskritiskt och avspegla sin samtid genom att lyfta fram vad som skrämmer oss för stunden. Att döma av novellsamlingen Stockholms undergång av skrivarkollektivet Fruktan så är det samhällets totala utplåning som vi idag fruktar mest av allt, även om ingen riktigt förstår exakt vad som hotar oss. Alla noveller handlar med något undantag om hur den svenska huvudstaden förintas, om det så är genom terrordåd, invasioner, systematisk nedmontering, sjukdomar eller naturkatastrofer. Samtliga scenarier med övernaturliga inslag.
Historierna skulle egentligen kunna utspela sig i vilken stad som helst på jorden, men skräcken och olustkänslorna blir starkare när platserna som beskrivs är vardagliga miljöer som man känner igen. Det öppna blåsiga torget vid Gullmarsplan, de dystra Hötorgsskraporna, labyrinterna i Gamla stan, tunnelbanan, det överfulla Karolinska sjukhuset, och den plötsligt övergivna och stillsamma Sveavägen där trafiken vanligtvis dundrar fram. Det känns liksom mer levande och på riktigt än skräckhistorier om abstrakta spökslott i Transsylvanien.

Som alla antologier är novellerna i Stockholms undergång av varierande kvalitet. Det varierar så klart också bland läsarna vad man gillar. Själv tycker jag mest om ”Lönelördag” av Erik Odeldahl om ett zombieliknande utbrott på köpcentret vid Kungens kurva; ”Allt vi byggt upp ska rivas ner” av Andreas Rosell om hur samtliga Stockholms invånare trollbinds att utföra ett självdestruktivt och till synes obegripligt slavarbete; samt ”Höjdskräck” av Fredrik Stennek om en dödlig men vacker epidemi.
Majoriteten av novellernas författare är mer eller mindre okända skribenter, men samlingen avslutas med ett astronomiskt bidrag av den etablerade skräckförfattaren Anders Fager som redan har flera romaner och novellsamlingar bakom sig.

Per Leander

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.