Romernas läger brinner i Stockholm

02 september 2014

Förstasidan, Inrikes, Nyheter, Stockholm

Det eldhärjade lägret i Högdalen
BILD: Det eldhärjade lägret i Högdalen.

INRIKES.  Flera romska läger har eldhärjats i södra Stockholm. Den första var ett tältläger i Högdalen som brann på söndagen, och den andra var ett boende på en parkeringsplats i Midsommarkransen på måndagen. Att båda bränderna bröt ut på två olika platser och med så kort mellanrum kan tyda på att de var anlagda.
Det började natten till söndagen då boplatsen i en skogsdunge utanför Högdalen började brinna runt klockan fyra på morgonen.
– Migranterna vaknade i ett eldhav. Det var fyra stycken tältstugor som brann. 17 personer fick fly hals över huvud. Två skadades svårt, berättar Elsa som är frivillig stödperson för de romska migranterna från Rumänien.

När Elsa kom till platsen möttes hon av livrädda människor på en förkolnad mark.
– De var förtvivlade och visste inte vad de skulle ta sig till. Flera grät också. Alla deras tillhörigheter brann upp, inklusive pengarna som de hade tiggt ihop, och deras personliga dokument som de är väldigt beroende av, berättar Elsa.
Som exempel berättar hon om en man som visade upp sönderbrända sedlar, sammanlagt 7000 kronor som han precis hade växlat in mot de småmynt han under två månader hade lyckats tigga ihop. Två månaders ihopsamlade pengar som skulle hem till familjen i Rumänien, men som slukades av elden.

Men det var inte bara materiella skador. Två män skadades så allvarligt att de behövde sjukvård. Den ena mannen som skadades i branden kunde senare skrivas ut från Huddinge sjukhus. ”Han har båda händerna i bandage, de är uppsvullna och gör ont. Ansiktet är fullt av vätskefyllda brännblåsor”, skriver organisationen HEM i ett uttalande på facebook: ”I morgon ska han hem till Rumänien, hem till ett skjul i en liten fattig by, där han ska vårda sina infektionskänsliga sår, i ett land där det endast är mutor som möjliggör vård, där ska han försöka få hjälp att bli återställd.”
För den andre mannen var läget betydligt allvarligare. Han skickades för intensivvård på Akademiska universitetssjukhus i Uppsala, som specialiserar sig på brandskador. I skrivande stund ligger han fortfarande nedsövd. ”Ansiktet är uppsvullet och vården av brännskadorna gör att det är bäst att hålla honom sovande.”

Elsa berättar att den svårt skadade mannen bara var på tillfälligt besök i Sverige. Familjens pappa, som var i Sverige för att tigga, hade avlidit i en hjärtinfarkt och sonen hade kommit hit för att hämta hem kistan med kroppen.
– Bara det var svårt nog att ordna alla dokument som behövdes, säger Elsa, och berättar att Röda korset till sist hjälpte till.
Hur det ska gå nu vet hon inte. Mamman har redan åkt hem. På måndagen kom dessutom polisen till lägret i Högdalen för att vräka de kvarvarande boende.

Elsa berättar att polisen inte ville rubricera det som hände i Högdalen som mordbrand utan journalförde branden som orsakad av ”vårdslöshet”. Utan att ha genomfört någon teknisk undersökning, menade poliserna att den troliga orsaken till branden var en olycka orsakad av de boende själva.
– Om det är något som de kan de här människorna så är det att sköta eldar, säger Elsa och påpekar att det hela sommaren har varit torka i området, men inte blivit några bränder i lägren. Dessutom var lägrets två eldstäder, som är väl byggda av stenar och plåt, belägna i utkanten av lägret.
– På marken runt eldstäderna har det inte ens brunnit, berättar Elsa.

Misstankarna om att branden skulle vara anlagd förstärks av att ett annat läger började brinna på måndagen. Det var vid en parkeringsplats i Midsommarkransen, där migranterna bodde i bilar istället för tältstugor. Flera av bilarna blev totalförstörda, men ingen människa ska ha kommit till skada eftersom branden skedde på dagtid.
– Det är fromma, enkla människor. De begär inte mycket. Att ge sig på de här människorna är verkligen att ge sig på de svagaste, säger Elsa.
– De är inte kriminella. De är skiträdda för polisen så de begår inga brott.

– Jag hoppas att det inte var anlagt, men jag har svårt att tro att det inte skulle vara det, säger Elsa. Hon vill inte uttala sig om vilka som eventuellt skulle kunna ligga bakom bränderna om det var anlagt, men hon påpekar att bränderna skedde samma helg som nazistiska Svenskarnas Parti var i Stockholm med sina anhängare för att demonstrera. Även nazistiska Svenska Motståndsrörelsen håller till i dessa trakter söder om stan.
Att det finns en hotbild mot romerna är tydligt om man läser på rasistiska sidor på Internet, där vissa anonyma skribenter uttrycker en tydlig önskan om att lägren ska brinna upp. ”Det vore faktiskt ganska bra om de primitiva ziggisarna skulle klanta sig och starta en skogsbrand, då deras egna läger med stor sannolikhet också skulle brinna ner, dessutom så skulle det piska upp stämningen mot dem vilket naturligtvis är positivt” skriver till exempel signaturen Rojas på Flashback (22/7).

Hatet mot romerna göds och normaliseras också av att till exempel Sverigedemokraterna, men också många vanliga borgerliga politiker, går ut stort i media med påståenden om att tiggeriet är organiserat.
– De turas om i familjen att komma hit. Så på det sättet är det organiserat, säger Elsa, men förklarar att tiggarna gör väldigt lite vinst. Mannen som hade samlat ihop 7000 kronor under två månaders tid är ett exempel på vilka summor det rör sig om.
– De åker buss till och från Rumänien. Enkelbiljett kostar runt 1300 kronor. Så bussbolagen tjänar pengar. De är de enda som går med verklig vinst, säger Elsa.

Per Leander

Elsa heter egentligen något annat.

, , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.