Polisen tar upp nedlagd brand­utredning efter dödsfall

25 september 2014

Förstasidan, Inrikes, Nyheter

3413846_2048_115RGB2

EU-MIGRANTERNA: En av de svårast brandskadade romerna har nu avlidit på Akademiska sjukhuset i Uppsala, efter branden i romernas läger i Högdalen en natt i slutet av augusti, som Internationalen tidigare har skrivit om (5/9). Han hette Vasilje, blev 41 år gammal och lämnar efter sig sin hustru Elena och två barn.
Polisen har fått mycket kritik för att man inte har tagit hotet mot romerna på allvar och först vägrade göra en utredning om brandorsakerna. Nu har polisen till sist påbörjat en undersökning, efter påtryckningar från bland andra Sven Hovmöller som är professor i kemi vid Stockholms universitet.
– Det är bra att utredningen kommer igång nu, mycket tack vare Sven. Han är liksom “en medborgare höjd över alla misstankar”, men romerna själva ville polisen inte lyssna på, berättar Elsa från romernas stödorganisation HEM (Föreningen för hemlösa EU-migranter).

Hon berättar att de boende i lägret blev avhysta och utvisades från Sverige bara ett par dagar efter branden.
– Det är alltså överlevare och de viktigaste vittnena som inte har hörts, och inte kommer att bli hörda av polisen, säger Elsa. Hon påpekar också att polisen fortfarande inte vill rubricera händelsen som mordbrand utan som orsakad av ”vårdslöshet”, det vill säga av romerna själva.
Men Elsa, som själv har kallats som vittne, kan berätta att de två eldstäderna låg i utkanten av lägret och där hade det inte brunnit.

Även om många av romerna nu är skrämda efter vad som hänt, hoppas Elsa att den tragiska händelsen kan leda till att fler människor engagerar sig för att visa solidaritet.
– Folk börjar inse hur utsatta romerna är och vi märker att fler vill engagera sig bland annat i att hjälpa till och bevaka lägren så att de inte blir attackerade.
Men egentligen borde det vara samhällets ansvar att ta hand om de här människorna, menar hon.
– Har man öppnat gränserna så får man fan ta hand om folk också. Det talas så fint om valfrihet, men det är inget val att vara fattig. Ingen väljer att bo i tältläger och tigga på gatorna. De gör det för att de måste, säger hon.
Per Leander

Elsa heter egentligen något annat.

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.