Lyckad Podemos-konferens i London

18 september 2014

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

Podemos, Spanien. Foto: Podemos

LONDON: Vi har tidigare skrivit i Internationalen om den nya antikapitalistiska politiska formationen Podemos som har utlöst ett rejält politiskt nervsammanbrott hos den spanska högern och den högervridna socialdemokratin. På extremt kort tid har Podemos seglat upp som ett trovärdigt alternativ till nyliberalism, korrupta politiker och finanshajar. I EU-valet den 25 maj fick Podemos 8 procent av rösterna och har sedan dess växt explosionsartat. Podemos har också fått anhängare runt om i Europa.
Hundratals människor deltog på Podemoskonferensen som hölls i London den 13 september. Konferensen varade i hela fem timmar och sändes direkt via sociala medier. Den europeiska parlamentarikern Tania Gonzalez och Íñigo Errejón från Podemos deltog. Närvarande var även två kända personligheter från den brittiska vänstern: Socialisten och filmmakaren Ken Loach, och Owen Jones, författare till den hyllade boken ”Chavs: demonisering av arbetarklassen”. Owen är även kolumnist för The Guardian och har just publicerat sin andra bok ”The Establishment”.
Bland talarna fanns också Cristina Flesher, doktor i sociologi vid University of California som är expert europeiska sociala rörelsers digitala kommunikation.

Att de drabbade i Spanien har fått nog är uppenbart, menade Íñigo Errejón:
– Det finns helt klart en social majoritet som vill att de som utarmar folket, de som avhyser dem, de som privatiserar och avskedar ska avlägsnas från makten.
Loach uppgav att det inte bara i Spanien eller i södra Europa som befolkningen lider av nedskärningar och åtstramningar:
– Vi följer med entusiasm och spänning uppkomsten och tillväxten av Podemos. Bara själva namnet är lysande: ”Podemos”, som har en lång historia som går tillbaka till invandrade renhållningsarbetare i Los Angeles på östkusten i USA. De tog upp denna slogan: ’Yes, we can’… I Storbritannien finns också fattigdom, ojämlikhet … de fattiga blir allt fattigare och de rika, mycket rikare.
Loach är en av initiativtagarna till bildandet av nya brittiska partiet Left Unity. ” Left Unity har mycket gemensamt med Podemos”, menade Loaach. Han menar att vi befinner oss vid en vändpunkt:
– Om vi inte genomför en social förändring nu, är det kanske försent,. och tillade:
– Frågan är bara hur vi ska organisera oss? Podemos kan vara svaret.

– Vi vet alla att i hela Europa finns det mycket ilska. Men det finns en sak som länge har glömts bort: förhoppningar, och det är vad Podemos har. Podemos ger hopp till alla som söker ett alternativ, sa Owen Jones och fortsatte:
– Jag tittar på Spanien idag, mer än hälften av alla ungdomar är arbetslösa, men statistiken speglar inte arbetslöshetens verkliga förödande verklighet. Denna stöld av själva livet för människor är inte bara en orättvisa utan också något kriminellt.
Den unge författaren Owen Jones kom med frän kritik mot  makteliten och påminde om att ”när bankerna räddades gjordes det inte i enlighet med marknadens lagar … Socialism för de rika, kapitalism för alla andra”.
”Förändring” och ”omvandling” var ord som ständigt återkom under konferensen. Tania González, en av Podemos ledamöter i Europaparlamentet, betonade särskilt syftet med Podemos:
– Vårt mål är att nå institutionerna och omvandla dem. Vi vill omvandla dem till en tribunal för folket så att människornas verkliga problem hamnar i politikens centrum.

Inför tanken på möjligheten att Podemos-konceptet skulle kunna exporteras till andra europeiska länder var Íñigo Errejón mycket tydlig:
– Varje folk måste hitta en egen väg och ett eget sätt att organisera sig.
Min egen slutsats av konferensen är att det finns hopp och att ett antikapitalistiskt alternativ på europeisk nivå har börjat ta form.
Alex Fuentes

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.