”Kampen har bara börjat!”

11 september 2014

Förstasidan, Inrikes, Nyheter, Stockholm

VLUU L210  / Samsung L210

STOCKHOLM: Under namnet ”Vårdvrålet” manifesterade runt 350 personer, varav många vårdanställda och sjuksköterskestudenter, på Sergels Torg i Stockholm i söndags. Moderator var Mireya Echeverria Quezada, redaktör för den feministiska tidskriften Bang och tidigare vårdbiträde. Hon framförde, med de valkandiderande politikerna som adressat, mötets kollektiva krav på tillräckliga och väl prioriterade resurser, ett hållbart arbetsliv samt personalinflytande.
Två taleskvinnor från nätverket Hemtjänstupproret inledde med att säga att de tar en risk genom att tala, då de utförarbolag som de jobbar åt i regel förbjuder dem att gå till media, under hot om uppsägning, omplacering eller svartlistning. Hemtjänstpersonalen har ofta osäkra anställningar och vågar ibland inte gå med i facket, och en timanställd kamrat till dem som var aktiv i Hemtjänst­upproret och facket fick kontraktet avslutat utan förklaring. De berättade vidare om hur de har tighta scheman utan kiss­paus samt numera GPS-övervakas med programmet ParaGå, så att arbetsgivaren kan se var de befinner sig i varje ögonblick. Samtidigt uppmuntrar cheferna till fusk med tidsregistreringen. Riskkapitalbolagen gör stora vinster i vården medan personalen är underbemannad och lågavlönad, sa taleskvinnorna.
Brukaren och pensionären Ingegerd Paulsson sa att de gamla som inte kan gå och handla själva normalt får inköpshjälp av hemtjänsten en halvtimme i veckan, vilket inte räcker för dem som till skillnad från henne är förvirrade, samt att Livsmedelsverket avråder från att spara färsk fisk, färskt kött, frukt och grönsaker så länge som en vecka.

Sjuksköterskan Torun Carrfors sa att det i sommar varit mycket överbeläggning, uppskjutna semestrar, dubbla arbetspass, sjuksystrar som inte hunnit äta och sova ordentligt samt patienter som stannat på fel avdelning, t.ex. akuten, på grund av platsbrist. En del sjuksystrar säger att de inte pallar mer, eller har uppmanats gå ner i tid för att orka, sa Torun.
Sjuksköterskestudenterna Anna Gudmarsdotter, Emma Sildén och Lisa Wennersten sa att det egentligen utbildas tillräckligt många sjuksköterskor i Sverige men att, på grund av dåliga löner och arbetsvillkor, varje år omkring 1 300 av dessa utvandrar till Norge.
Roya Hakimnia från Socialistiska Läkare sa att löneskillnaderna är för stora inom vården och att läkarna oftast jämför sina löner med företagsledares snarare än med sina medarbetares.
Barnmorskan Maria Wigbrant sa att hon motsätter sig att smärtlindring som inte är medicinskt påkallad nyttjas för att skynda på förlossningen så det tighta schemat hinns med.
För underhållningen stod systrarna Bianca och Tiffany Kronlöf, kända från humor­serien ”Full patte”, samt den vitklädda Teaterkören. Manifestationen avslutades med ett gemensamt vrål, för att markera att kampen bara har börjat.
Text och foto: David Munck

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.