Israelhökar talade på möte mot antisemitism

04 september 2014

Förstasidan, Inrikes, Nyheter

VLUU L210  / Samsung L210

Ett 30-tal motdemonstranter bestående av palestinier och Palestinaaktivister buade ut Israelvännerna.

 

DEMONSTRATION: Strax efter den uppmärksammade kippa-vandringen mot antisemitism i Stockholm i söndags hölls en manifestation i Humlegården med en helt annan agenda. Den hade huvudparollen ”För Israel, Mot Antisemitism” och samlade cirka 500 personer. Det kan ifrågasättas om alla hade kommit ifall de känt till vissa av de annonserade talarnas bakgrund.
Tre talare var vad som brukar kallas liberala Israel-vänner: Ulf Öfverberg som är styrelseledamot i Samfundet Sverige-Israel och känd som förespråkare av en tvåstatslösning och tidigare från folkpartiets vänsterflygel, Jonathan Möller Sousa som är en dansk vänstersionist samt Saskia Pantell, ung företrädare för Sionistiska Federationen i Sverige och samtidigt klar förespråkare för fredlig samexistens. Bortsett från tajmingen till massdödandet i Gaza var deras deltagande på en Israel-manifestation knappast uppseendeväckande. Inte heller förvånar det att Israels ambassadör Isaac Bachman gjorde sitt jobb när han talade för den israeliska regeringen. De övriga fyra talarna förtjänar däremot en närmare granskning.

Margareta Cederfelt var enda talaren som representerade ett parti, nämligen moderaterna. Hon orsakade i våras splittring bland de svenska Israel-vännerna genom att i samarbete med kristdemokraten Annelie Enochson bjuda in till riksdagen den israeliske bosättaradvokaten Calev Myers, som före­språkar annektering av hela Västbanken och motsätter sig fredssamtal med Palestinska myndigheten. Ulf Öfverberg var mycket kritisk till att denne fick tala i Sveriges riksdag och sa till Svenska Dagbladet 10 april att Myers har ”extrema åsikter” samt till tidningen Dagen 11 april att ”med sådana vänner behöver vi pro-israeler inga fiender”.
Robert Singer talade för World Jewish Congress, men har en bakgrund som officer åt israeliska armén, bland annat vid tiden för invasionen av Libanon 1982, och steg till graden överstelöjtnant. Mellan 1987 och 1999 arbetade han i Israels motsvarighet till statsrådsberedningen för flera premiärministrar, bland annat den notoriske höken Yitzhak Shamir samt Benjamin Netanyahu första gången denne var premiärminister.

Mostafa Geha är en libanesisk Israel-hök vars position som talare på manifestationen får kritik av tidningen Expo. På organisationen Stoppa Bojkotts hemsida återges nämligen ett tal han höll förra året i Centrumkyrkan i Falun där han bland annat sa: ”Jag tror inte på islam eftersom jag inte tror att islam kan karaktäriseras som en religion. Islam bryr sig bara om att sprida islam, och handlar därför om kulturell imperialism. Islam bryr sig inte om muslimens välfärd. I Hadith har otrogna tre val: att bekänna sig till islam, att föra krig mot muslimer eller att betala skatt och leva i förödmjukande underlägsenhet. Att leva som jämlikar i fredlig samexistens är inte ett alternativ!”. I samma tal varnade han för ”denna enorma befolkningstillväxt i ett område med många problem”.

Det mest bisarra inslaget i talarlistan var Ulf Cahn för förenade israelinsamlingen Keren Hayesod. Han arbetade tidigare nära knutbypastorn Helge Fossmo för att samla in pengar till Israel. Drygt två veckor efter mordet på Fossmos fru Alexandra och två dagar före anhållandet av Fossmo, som sedermera dömdes till livstids fängelse för anstiftan av detta mord, beskrev Cahn makarnas relation såhär: ”Han verkade öppen men samtidigt eftertänksam och hon var lite tillbakadragen. Men, åh vad de var kära i varandra! Ett ungt, vackert par som visade kärlek och ofta rörde vid varann, det var det intrycket jag fick” (Aftonbladet 26 januari 2004).
Ulf Cahn medverkar frekvent i högerkristna tidskriften Israels Vän, vilket även Fossmo gjorde före mordet. Tidskriftens linje är att ”någon ’palestinsk’ kultur, ’palestinskt’ språk, ’palestinska’ fornlämningar, ’palestinsk’ historia eller ’palestinskt’ folk har aldrig existerat” och att ”myten om ’Palestina’ och ’palestinier’ är troligtvis en av världens största historiebluffar genom tiderna” (nr 2/2013) samt att Västbanken inte är ockuperad.
I Israels Vän nr 5/2007, samtidigt som Israel var i full färd att demolera palestiniers hus i Östra Jerusalem vilket bland andra Hilary Clinton och Jimmy Carter kritiserade som folkrättsstridigt, ger Ulf Cahn själv sin syn på ockupationen och Jerusalem-frågan: ”Idag växer Jerusalem så det knakar, nya bostadsområden växer upp och stadens betydelse är större än någonsin. […] När Israel besegrade sina grannländer i Sexdagarskriget 1967 var det ett mirakel. Inte bara för att man vann, utan för sättet man vann på och för att man äntligen kunde ena Jerusalem som huvudstad. Många vet inte, eller har idag glömt bort, att Jerusalem var en delad stad 1948-67. Östra Jerusalem var ockuperat av Jordanien.”

De flesta talen hölls på engelska och vävde på ett försåtligt sätt ihop frågorna om antisemitism, Nazi-Tyskland och Israel/Palestina-konflikten. Efter att Israel-vännerna sjungit den israeliska nationalsången började de lämna Humlegården bakom polisens bussar, viftandes med israeliska flaggor. Ett 30-tal motdemonstranter bestående av palestinier och Palestinavänner buade ut dem och en palestinsk kvinna ropade. ”Vi står kvar till slutet, precis som i Palestina!”.

Text och foto: David Munck

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.