Danderydshjälpen ska minska det växande bidragsberoendet

12 september 2014

Förstasidan, Nyheter

DanderydshjalpenDANDERYDSHJÄLPEN. Nu måste alla hjälpa till att bryta bidragsberoendet i Danderyd! Därför tas initiativet till att starta Danderydshjälpen.
Det är Vänsterpartiet i bruksorten Degerfors, som nu börjar samla in pengar till de bidragsberoende danderydsborna.
Bakgrunden, berättar Ingvar Eriksson, till vardags reparatör på järnverket i Degerfors, är statistiken som visar hur illa det är ställt med folk i Danderyd:
– Normalfamiljen i Danderyd tvingas idag att ta emot bidrag på mellan 8 och 9.000 kronor i månaden för att få det att gå ihop. 3.448 kronor i månaden för Rut- och Rotbidrag. Dessutom behövs ett räntebidrag för banklån med 5.500 för den som bor i en normalvilla i den hårt bidragsberoende kommunen.
Detta trots att inkomstklyftorna mellan Danderyd och Degerfors fördubblats under 2000-talet. År 2000 tjänade en kommuninvånare i Danderyd 55.000 kronor mer om året än en degerforsbo. 2012 hade den siffran stigit till 103.000.

Inte heller tycks det hjälpa att Danderyds kommun under samma period ökade sina egna intäkter med 59,1 procent, samtidigt som Degerfors fick nöja sig med 19,1 procent. Bidragsberoendet har bara växt.
– Så här kan det inte fortsätta, slår Ingvar Eriksson fast. Hos oss kostar Rut och Rot inte ens en fjärdedel så mycket som i Danderyd.
Initiativet att dra igång Danderydshjälpen för att minska bidragsberoendet är något som stöds från högsta ort. Åtminstone indirekt. Statsminister Fredrik Reinfeldt, till exempel, har tidigare slagit fast att ”vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt skall inga standardkrav skattefinansieras.”

Danderydshjälpens insamlingsbössor kommer användas valrörelsen ut. Nödställda danderydsbor kan därefter ansöka om en slant. Skulle inga ansökningar komma går summan oavkortat till en hjälporganisation som är verksam i Danderyd.
Vänsterpartiet i Degerfors är kommunens största parti och fick vid förra valet egen majoritet i kommunfullmäktige.

Carmen Sandiego

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.