USA: Stora protester mot rasism och polisvåld

21 augusti 2014

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

UTRIKES. Den svarte obeväpnade 18-åringen Michael Brown sköts ihjäl av polisen. Nationalgardet har satts in mot demonstranterna. ”Det liknar Sydafrika snarare än Amerika”

Ilskan och protesterna mot polisen växer bland invånarna i den amerikanska staden Ferguson, Missouri, där Michael Brown, en obeväpnad 18-årig svart man, blev ihjälskjuten av polisen med sex skott den 9 augusti.
Protesterna med tusentals deltagare har pågått i två veckor och lett till sammandrabbningar mellan polis och demonstranter. Undantagstillstånd har utlysts och nationalgardet har satts in. I skrivande stund har minst två demonstranter skjutits till döds av polisen, flera har skadats och många har gripits. Även många journalister har tillfälligt hållits fängslade av polisen när de försökt rapportera om protesterna.

Demonstrationerna började med kravet om en oberoende utredning av händelsen och att den vite polismannen som sköt Michael Brown skulle ställas inför rätta.
– Polisen har hanterat det här otroligt dåligt. Polismannen som utförde dödandet har inte ens förhörts än. Det ser ut som en typisk mörkläggning, vilket leder till ett växande gap av misstro mellan myndigheterna och folket, säger den kände afroamerikanske människorättsaktivisten Jesse Jackson, till Vice News.

Förklaringarna till varför polisen kände sig tvungen att skjuta ihjäl Michael Brown, som stoppades när han var på väg till sin mormors hus, har varit olika. Det har bland annat sagts att Brown stoppades av polisen när han gick över gatan utan att vänta på grönt ljus, eller att han vid ett tidigare tillfälle ska ha stulit ett paket cigaretter från en butik.
Många av demonstranterna har symboliskt hållit upp sina händer i luften, för att visa för polisen att de likt Michael Brown är obeväpnade. Samtidigt har en del av protesterna också urartat i kravaller och plundringar av butiker, vilket har använts som ursäkt av myndigheterna att sätta in nationalgardet med bland annat stridsvagnar. Fotografen Danny Lyon, som är känd för sina bilder från den afroamerikanska medborgarrättsrörelsen på 50- och 60-talet, säger till New Tork Times att polisinsatsen mot protesterna i Ferguson inte liknar något han tidigare sett i USA, utan är mycket mer militariserat och påminner om vad han såg i Soweto under apartheid i Sydafrika.

Ferguson är en fattig stad med runt 20 000 invånare, varav nästan 70 procent är afroamerikaner. Många av dessa arbetade tidigare inom bilindustrin i den större grannstaden St. Loius, men fabrikerna har i stor utsträckning lagts ner på senare tid. Trots att majoriteten av invånarna i Ferguson är svarta, är bara en av stadens sex styrande kommunalpolitiker svart, och poliskåren är till 95 procent vit. Många frågar sig också vad fem år med en svart president i Vita huset har gjort mot vardagsrasismen i USA.
– Jag är mest bekymrad över att Ferguson är en metafor för hela det urbana Amerika. Barnadödligheten är hög, livslängden är låg, arbetslösheten är tre-fyra gånger högre än nationsgenomsnittet, ungdomarna hoppar av skolan, folk har förlorat hoppet, säger Jesse Jackson.
– Om inte Vita huset och kongressen börjar föra en politik som återupplivar och återuppbygger de amerikanska städerna, så är jag rädd för att det här kommer att upprepas.

Per Leander

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.