Tåget stannar ej i Vreten

KULTUR. När jag växte upp i Stockholms norra förorter fanns det en tunnelbanestation som hette Vreten. Den låg på blå linjen 10 mellan stationerna Huvudsta och Sundbybergs centrum. Själva Vreten var ett industriområde utan bostäder, så om man åkte tunnelbana på sena kvällar och helgnätter brukade stationen var stängd eftersom ingen gick av eller på här. ”Tåget stannar ej i Vreten”, var ett standardutrop i högtalarna som jag fortfarande tycker mig höra i mitt inre varje gång jag åker förbi här, trots att tågen numera alltid stannar på stationen.

Under 2000-talet har det nämligen byggts bostäder i Vreten, och det gamla industriområdet har fått liv även på kvällar och helger. Vad gäller de gamla fabrikerna har de ersatts med en ny typ av arbetsplatser i form av kontor. Det är självklart jättebra att rusta upp och bygga nya bostäder, men som alltid numera handlar det om dyra bostadsrätter som inte vem som helst kan bo i.
De nyinflyttade i Vreten tyckte inte om namnet på området och tunnelbanestationen, trots att vret är ett fint gammalt ord som betyder liten åker omgiven av skog. Mer exakt är platsen döpt efter ett torp som hette Vreten och som låg här en gång i tiden. Detta var helt i linje med hur man namngav de norra Stockholmsförorterna efter de gamla bondgårdarna på Järvafältet: Husby, Akalla, Rinkeby, Tensta, Kista, Hjulsta.

Men Vreten lät fult och konstigt tyckte de nya kapitalstarka fastighets- och bostadsrättsägarna som tvingade fram ett namnbyte från Vreten till Solna strand, vilket påstods vara finare. Fast nej, det låter inte fint. Det låter billigt, idéfattigt och kulturlöst. Speciellt med tanke på att det redan är inflation i namnet Solna: Solna centrum, Solna station, Solna Business Park och nu Solna strand. Alla dessa olika stationer med namnet Solna ligger dessutom på helt olika t-bane- och pendeltågslinjer, vilket ytterligare förvirrar för den som ska ta sig till Solna.
Från och med den 18 augusti 2014 finns inte längre det unika namnet Vreten i Stockholms tunnelbana. Skyltarna har plockats ner och bytts ut till Solna strand, dessutom i ett nytt typsnitt som skär sig med alla andra stationsnamn. Jag hör fortfarande utropet: ”Tåget stannar ej i Vreten”.

Per Leander

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.