Selektivt engagemang mot antisemitism

arash3

KRÖNIKA. Med varje massaker i Gaza har det följt ett plötsligt och yrvaket engagemang för antirasism hos högern. Nej, de upprörs inte över den apartheid som råder i Israel och de ockuperade områdena. De upprörs inte över att Gaza står under belägring och att nära 2000 dödats under sommarens massaker. De upprörs heller inte över att slagord som ”död åt araberna” hörts på gator och torg i Israel och att parlamentariker, ministrar och tidningsredaktörer öppet pratat om ett folkmord på palestinierna. Att samma kommentarer har framförts av Israel-vänner på diskussioner i sociala medier här i Sverige är heller inget som intresserar högern.
Däremot pratar de med höga toner om antisemitism bland Israel-kritiker och inom vänstern. Antisemitism är ett verkligt problem. Den syns när nazister heilar på Kristallnatten, på vidriga antisemitiska sajter som Nordfront och i kommentarer där alla judar görs skyldiga för staten Israels brott. Det är oacceptabelt och en kamp som vänstern fört i mer än 100 år och som aldrig ska avmattas så länge antisemitismen finns. Tongivande aktivister inom Palestinarörelsen, både judar och icke-judar, har gjort det till rörelsens kamp att bekämpa staten Israels anspråk att företräda alla judar och betona att stödet till palestinierna är en strävan efter jämlikhet och fred mellan judar och araber. De antisemitiska kommentarer som solkade ner Stefan Löfvens kommentarsfält på Facebook efter hans Gaza-uttalanden gjordes inte av vänsteraktivister och människor fast förankrade i Palestinarörelsen.

Antisemitismen finns både bland svenskar födda i Sverige och de födda i ett annat land. Det spelar ingen roll vem som framför det, rasism är alltid fel. För högern verkar det dock spela roll. När nazister marscherar på Kristallnatten och när nazister dag ut och dag in spyr ut antisemitism på sina sajter och i sociala medier springer högern istället till antisemiternas försvar under slagordet Yttrandefrihet. I början av sommaren försvarade liberala ledarsidor högljutt Svenskarnas Partis ”rätt” att sprida antisemitiska konspirationsteorier från Almedalsscenen. Istället utmålades vänsterns antifascistiska protester som extrema och antidemokratiska. Här kommer det selektiva engagemanget i dagen.
Antisemitism är bara intressant för högern när det framförs av människor med rötterna i Mellanöstern och det i samband med Mellanösternkonflikten. Ironiskt nog är det också en form av rasism när man utpekar en hel befolkningsgrupp som potentiella antisemiter på det sätt Malmös invandrade befolkning kollektivt utpekas för unkna värderingar. Vi ser också hur delar av extremhögern för att distansera sig från sitt antisemitiska nazistiska förflutna går till Israels försvar och istället beskyller muslimerna för att vara antisemiter. Vi hamnar alltså i en situation där en person som Björn Söder som haft möten med SS-veteraner i slutet av 90-talet beskyller Israelkritiker, vänstern och muslimer för att vara antisemiter. Det är tydligt att högern och extremhögerns strategiska engagemang mot antisemitism bara finns så länge det uppfyller andra syften som att försvara staten Israel eller svartmåla muslimer. Tusentals människor över hela landet kommer protestera mot det antisemitiska SvP:s hetsturné de kommande veckorna med Malmö 23 augusti och Stockholm 30 augusti som höjdpunkter. Med all säkerhet kommer vi inte se röken av högerns engagemang mot antisemitism, utan istället kommer vi se ett försvar av SvP:s ”rätt” att sprida judehat och islamofobi oemotsagda på våra gator. Sådan är högerns selektiva engagemang mot antisemitism.

Arash Hakimnia

, , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.