Ryska socialister dömda till fängelse

01 augusti 2014

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

NYHETER.4,5 års fängelse för Sergej Udaltsov och Leonid Razvozzjajev. Vänsterfronten utgjorde det störta hotet mot regimen i proteströrelsen mot Putin. ”Rysslands politiska fånge nummer ett”.

Den 24 juli dömdes den ryske socialistledaren Sergej Udaltsov och hans partikamrat Leonid Razvozzjajev från Vänsterfronten till 4,5 års fängelse, för deras roll i proteströrelsen mot Putin, som kulminerade i demonstrationen den 6 maj 2012 och samlade 100 000 människor på Bolotnajatorget i Moskva i samband med att Putin svors in som president för tredje gången. Trots att demonstrationen hade fått tillstånd och gick helt fredligt till, blev den angripen av kravallpolis som genomförde massgripanden.
Efter ett halvår med en växande oppositionsrörelse och stora demonstrationer som krävde fria val, hade Putinregimen helt enkelt fått nog och beslutat sig för att med våld sätta stopp för proteströrelsen. Bolotnajarättegångarna mot ett 30-tal selektivt utvalda ledare och aktivister är menat som ett avskräckande exempel för vad som kan hända om man sätter sig upp mot regimen. Officiellt dömdes Udaltsov och Razvozzjajev för att vara ”georgiska agenter” som planerade en statskupp. Rättegången, som har förberetts och pågått i två år, har beskrivits som en fars av oppositionella medier och människorättsorganisationer.

Åklagaren hade krävt åtta års fängelse för Udaltsov och Razvozzjajev, så det var därför förvånande att det ”bara” blev 4,5 års fängelse när domen föll.
– Jag är lättad och glad att det inte blev ett så hårt straff som vi väntade oss, men samtidigt förbannad över att två av mina bästa vänner döms till fängelse på falska anklagelser, säger Aleksej Sachnin från Vänsterfronten, som sedan ett år lever som politisk flykting i Sverige.
– Men åtta års fängelse hade varit en överdrift, det inser alla. Putin har ändå uppnått sitt syfte. Vänstern i Ryssland är nu krossad och demoraliserad, och ledarna i flykt eller i fängelse. Sen kan regimen alltid förlänga straffet om de känner att det behövs, det har de gjort förut, säger Aleksej Sachnin.

Sergej Udaltsov var också den förste att dömas till fängelse i samband med att proteströrelsen började efter regimens valfusk i parlamentsvalet den 4 december 2011. Då greps han i preventivt syfte av regimen och dömdes till fem dagars fängelse för att ha ”gått över gatan utan att vänta på grönt ljus”, så att han inte skulle kunna vara med vid demonstrationerna. Ett straff som förlängdes flera gånger till sammanlagt 25 dagars fängelse. Amnesty International beskrev honom som en samvetsfånge, och Udaltsov inledde en hungerstrejk i protest mot den orättvisa behandlingen.
– I december 2011 hade myndigheterna fängslat en relativt okänd socialistisk aktivist. När han släpptes i januari 2012 var han en av oppositionsrörelsens mest kända ledare. Han hade blivit en symbol för motstånd och mod och visat att han var beredd att offra sig för sina ideal, och det gjorde honom till en hjälte i folks ögon, menar Aleksej Sachnin.

Samtidigt har Sergej Udaltsov och Vänsterfronten, som är ett brett socialistiskt samlingsparti, kritiserats från annat mera extremt vänsterhåll, eftersom han utåt sett gick i allians med de liberala oppositionsledarna som Garri Kasparov, Aleksej Navalnyj och Boris Nemtsov för att i första hand kräva fria demokratiska val.
Samtidigt började Vänsterfronten att föra in allt mer sociala krav i proteströrelsen, vilket ledde till att fler och fler av demonstranterna slöt upp under vänsterns röda fanor och banderoller, medan liberalerna började ta avstånd från Udaltsov och med högerliberalen Vladimir Milovs ord förkunnade: ”Hellre Putin än Udaltsov”.
Putin har också sagt om oppositionsledarna att: ”Navalnyj är jag inte rädd för, men den där skinhead-kommunisten måste förintas. Jag vill se honom under asfalt.”

Den andre dömde socialisten Leonid Razvozzjajev, hade också försökt att fly när förföljelserna mot vänsteraktivister i Ryssland började på allvar. Men han hade inte samma tur som Aleksej Sachnin att komma till Sverige. Razvozzjajev tog sig visserligen till Ukraina och sökte politisk asyl på UNHCR:s kontor i Kiev. Men när han gick ut på gatan för att köpa nått att äta blev han indragen i en skåpbil och kidnappad tillbaka över gränsen av ryska säkerhetspolisen.
Under tortyr tvingades Razvozzjajev att erkänna alla påstådda brott. Razvozzjajev tog sedan tillbaka sitt erkännande, och Udaltsov, som redan har suttit 1,5 år i husarrest, nekade också till anklagelserna. Utöver Razvozzjajevs tortyrframkallade erkännande, använde domstolen som främsta bevis också ett vittnesmål från en viss Konstantin Lebedjev, som blev medlem i Vänsterfronten under proteströrelsen, men enligt vad allt tyder på är en polisprovokatör.

Samtidigt har inga av de liberala oppositionsledarna, som Aleksej Navalnyj, Ilja Jasjin eller Boris Nemtsov, åtalats för deras roller i proteströrelsen, vilket tyder på att Putin i första hand är rädd för Sergej Udaltsov och den nya unga vänstern i Ryssland.
Navalnyj sitter nu visserligen i husarrest, officiellt för förskingring av statlig skog när han arbetade som rådgivare åt guvernören Nikita Belych i staden Kirov. Det är självklart också en politisk dom, men regimen har valt att inte åtala Navalnyj tillsammans med Bolotnajafångarna.
Navalnyj fick även Kremls godkännande att ställa upp som kandidat i Moskvas borgmästarval i september förra året, där han kom på andra plats med 27 procent av rösterna. Då satt Sergej Udaltsov redan i husarrest.

Den liberale journalisten Oleg Kasjin beskriver nu Sergej Udaltsov som ”Rysslands politiska fånge nummer ett”. Domaren Aleksander Zamasjnjok har redan belönats med tjänsten som chef för högsta domstolen, efter att troget ha levererat vad Putin bad om.
Dagen efter domen inledde Sergej Udaltsov en hungerstrejk, som i skrivande stund fortfarande pågår.
– Det är tyvärr den enda metod han har nu för att protestera mot den orättvisa domen, säger Aleksej Sachnin.
Samtidigt fortsätter nu bolotnajarättegångarna mot flera vanliga demonstranter och aktivister, däribland den kände anarkisten och antifascisten Aleksej Gaskarov.

Per Leander

, , , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.