Robin Williams, en av många

13 augusti 2014

Förstasidan, Kultur

Robin Williams.

Nu sällar sig också den prisbelönta amerikanske skådespelaren Robin Williams till den ganska digra listan över kulturpersonligheter som på ett eller annat sätt har tagit sitt liv. Den 12 augusti hittades han medvetslös i sitt hem i Kalifornien efter en tids djup depression. Nu hyllas hans skådespelargärning i filmer som Good Morning Vietnamn, Good Will Hunting, Fisher King och Döda poeters sällskap. Trots sina ofta ganska maniska och hysteriska roller beskrivs han nu av vännerna som omtänksam, tillbakadragen och tyst.
1997 blev Robin Williams utnämnd till ”världens roligaste man” av tidningen Entertainment Weekly. Men bakom den roliga ytan fanns de ständiga depressionerna, liksom återkommande alkohol- och kokainmissbruk. Något han var öppen med: ”Man står vid ett stup och tittar ner, och det är en röst, bara en liten tyst röst som säger ”hoppa”. Samma röst säger ”bara en”… och bara en för någon som inte tål det, det är inte möjligt.”
I flera rolltolkningar fanns det också en underliggande svärta, en frustration, ett ont i själen. Precis som det gjorde i Philip Seymour Hoffmans. En annan amerikansk skådespelare som led av depressioner och dog av en överdos i februari.

Men skådespelarna är inte ensamma om att må psykiskt dåligt, och att ta livet av sig. Det är bara det att vi inte lika gärna talar om de andra, de som inte har haft en stund i rampljuset, de okända. De som aldrig blir rubriker när de dör, bara statistik.
Enligt National Institute of Mental Health led 16 miljoner vuxna amerikaner av depression under 2012. En professor i klinisk psykologi vid Kansasuniversitetet skriver i ett blogginlägg på Psychology Today att folk underskattar vad det innebär att någon är deprimerad. Det handlar inte bara om att vara sorgsen, det handlar ofta om att tappa livslusten helt. Något som inte är särskilt accepterat i ett samhälle där alla ska vara lyckade, vara lyckliga. Där det värsta är att misslyckas med just det. Robin Williams far var högt uppsatt chef på Ford och skådespelaren har beskrivit sin barndom som ”hypernormal”. Men även de hypernormala är inte alltid lyckliga.
Enligt vissa forskare tar män lättare till beroendet för att försöka fly depressionen. Robin Williams sökte hjälp för sitt beroende vid upprepade tillfällen. Men vilken hjälp fick han? Och vilken hjälp får de som inte har hans ekonomiska möjligheter? Om Robin Williams sorgliga död kunde leda till någonting bra skulle det vara att vi slutade stigmatisera psykisk sjukdom och beroendeproblematik. Att vi blev bättre på att hantera bådadera. Prata om det. Fånga upp de människor som hamnar där.

Emma Lundström

, , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.