Palestinier hungerstrejkar för uppehållstillstånd

21 augusti 2014

Förstasidan, Gaza, Göteborg, Inrikes, Nyheter

CIMG4921

GÖTEBORG. Just nu hungerstrejkar en grupp på över 30 palestinier vid Folkets Hus, Göteborg. De har fått avslag från Migrationsverket och ska skickas tillbaka till det krigshärjade Palestina. Internationalen var på plats för en intervju med Nidal Lulu och Wael Al-Sous, två av de strejkande.
– Vi ska skickas tillbaka till vårt hemland då Migrationsverket menar att det skulle kunna ske utan risk. Trots detta har de inte lyckats med det ännu eftersom Gaza flygbombas utan uppehåll. Ingen av oss har bott i Sverige i mindre än två år, vissa sex till åtta år. Vi är fortfarande registrerade som statslösa och fortfarande inte svenska medborgare. Vissa av oss har förlorat hus och släkt i hemlandet. Vi känner inte varandra sedan tidigare och hör inte till någon organisation, säger Nidal Lulu.

De hungerstrejkande har gemensamt bestämt sig för att fortsätta  tills de fått uppehållstillstånd.
– Inget annat alternativ finns. Vi har sedan den 6 augusti levt på vatten och salt. Sju av oss har varit på sjukhus, tre är där nu. De som återvänt har behandlats med sockersprutor. En har fått hjärtproblem. De har alla krävt att få komma tillbaka hit ändå. Vad vi gör är helt enkelt att hålla strejken vid liv och tala om vår situation med dem som kommer förbi, säger Wael Al-Sous.

Men hungerstrejken handlar på ett djupare plan också om att kräva människovärdet tillbaka:
–Vi vill att Internationalens läsare ska veta att vi bara vill kunna vara som alla andra. Vi vill ha arbete, vi vill hjälpa till i samhället och vi vill vara ,och känna oss som ,medborgare. För några dagar sedan berättade en av våra vänner här att han trots att han bott här i fyra år inte kände sig  som att han hör hemma i det svenska samhället. Vi vill inte ha det så, säger Nidal.
Wael Al-Sous fyller i:
– Vi vill också säga att vi har ett problem med Migrationsverket. De säger till oss att det inte är bara de som bestämmer över hur det här ska gå, att vi måste förstå att det är komplicerat. Så kanske det är, men det finns något vi redan förstått och som vi vill att de ska förstå. Våra liv ligger i deras händer – de bestämmer om vi ska leva eller dö.

Text och foto:
Anders-William Berg

, , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.