Omvärlden måste tvinga Israel att sluta utplåna Gaza

04 augusti 2014

Förstasidan, Kommentar

Emma Lundström. Foto: Jonatan JohanssonKOMMENTAR. Lekparker, skolor, sjukhus och flyktingläger. Bombsplitter i livlösa barnkroppar. Över 300 barn döda hittills i kriget, 2 000 skadade, enligt FN. Krigets förkastlighet går alltid att mäta i barnens förlorade liv. Känslan i maggropen: att Israel planerar att bomba Gazas befolkning till utplåningens gräns och förbi.
En ockupationsmakt har inte rätt att försvara sig på det här viset enligt folkrätten. Ändå är fördömandena lama. Leder inte till den handling som behövs. Frankrikes utrikesminister talar om ett blodbad och efterlyser en politisk lösning från det internationella samfundet. FN-chefen talar om moraliska övergrepp och kriminella handlingar. USA fördömer vissa attacker men skickar samtidigt mer vapen till Israel. BBC drar tillbaka sin erfarne reporter efter kritik från Israel angående att reportern inte ville bekräfta israeliska uppgifter om att Hamas skulle använda sig av mänskliga sköldar.
Israels PR-apparat går på högvarv. Barnen dör.
All fortsatt kritik av landets agerande klassas, i slutänden, alltid av Israel som antisemitisk, vilket är ett hån mot alla dem som utsattes, och utsätts för verklig antisemitism. Att kritisera ett land som mördar ett helt folk är inte antisemitism, det är sunt förnuft.

I det här läget känns det relevant med en önskan om att få bibehålla en syn på kriget som skulle kunna kallas för naiv. En syn som skulle kunna sammanfattas i tanken att vi borde vara mer förvånade över att vissa saker inte görs. I ett antal ”naiva” krav på ett fungerande internationellt samfund. Vad som borde vara rimligt att förvänta sig av omvärlden. Ett antal ”varför?”

Varför har det inte, i likhet med det som skedde i samband med kriget i Libyen, omedelbart införts en flygförbudszon som gör att Israels stridsplan inte kan angripa Gaza?
Varför har inte Gaza fått tillgång till ett missilförsvar – motsvarande Israels Iron Dome, som de fått av USA – som gör att de kan motverka att missiler träffar civila mål? Är inte det ett rimligt krav efter alla bombade skolor, lekplatser, sjukhus och flyktingläger?
Varför kräver inte det internationella samfundet att de länder som förser Israel med ammunition, vapen och annan militär teknologi omedelbart upphör med det?
Varför inrättas inte en krigsförbrytartribunal i Haag liksom den för forna Jugoslavien?
Varför införs inte sanktioner mot Israel som påminner om dem som infördes mot apartheidregimens Sydafrika?

Om dessa krav framstår som naiva så är det för att vi lever i en tid när cynismen har blivit ledmotivet för det internationella samfundets agerande.
Det var först när USA minskade, och till slut släppte sitt stöd till Sydafrika som apartheidregimen tvingades på fall. Så länge USA fortsätter att skicka mer ammunition till Israel kommer barnen att dö på lekplatserna i Gaza. Israel kommer inte att upphöra med sin krigföring så länge USA backar upp den israeliska militären och resten av omvärlden står med händerna bakom ryggen och ser på.

Emma Lundström

, , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.