Om en brutal uppväxt i amerikanskt 40-tal

11 augusti 2014

Böcker, Förstasidan, Kultur

Edward-Bunker

Pojkpokerblues
Av Edward Bunker
Översättning: Einar Heckscher
(Lindelöws förlag, 2013)

KULTUR. ”Han kanske bara är elva, men vi vet att han inte drar sig för att skjuta. Han satt inte på dårhuset för att han är en snäll pojke.” Så resonerar Los Angelespolisen när de ger sig ut på jakt efter den föräldralösa Alex Hammond, som precis har rymt från ett ungdomsvårdshem, där han hamnat efter att av misstag ha skjutit en man vid ett inbrott som gick fel.
Alex Hammond är författaren Edward Bunkers alter ego, och i Pojkpokerblues, som är den första av flera självbiografiska romaner, beskriver han sin hårda uppväxt på olika barnhem och i fosterfamiljer under det amerikanska fyrtiotalet. De klaustrofobiska beskrivningarna av ungdomshem och fängelser varvas med öppna och fria landskapsbeskrivningar av ett nästan lantligt Los Angeles, med stora apelsinplantager och ljusa sandstränder, såväl som slamrande hamnar, mörka bakgator och bordellkvarter. Slagsmål med andra ungdomar och beskrivningar av sadistiska ”vårdare”, varvas med skildringar av stark kamratskap och Alexs upptäckt av det motsatta könet och blygsamma förälskelser.

Det är en klassisk amerikansk berättarstil om unga pojkar i Mark Twains anda, men betydligt våldsammare än Huckleberry Finns äventyr. Edward Bunker visar också stor förståelse för de samhälleliga faktorer som skapar utanförskap och leder till kriminalitet, samtidigt som han också ger Alex Hammond själv ett eget ansvar när han misslyckas med att ta vara på de chanser som han faktiskt får ibland.
Pojkpokerblues slutar i en tragedi, men också Alexs tankar om att: ”Finns det liv finns det hopp. Jag tänker inte ge upp.”
Vägen för Alex/Edward är dock lång och svår, till den dag han får mer eller mindre ordning på sitt liv och blir en framgångsrik författare och även skådespelare och filmskapare. Edward Bunker blev nämligen som 17-åring den yngsta fången på det ökända San Quentinfängelset, och skulle senare bli en av USA:s mest jagade brottslingar och hamna på FBI:s Most Wanted-lista.

Per Leander

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.