Nya fängelsedomar mot fyra regimkritiker i Ryssland

19 augusti 2014

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

Den ryske anarkisten Aleksej Gaskarov fick 3,5 års fängelse

Den ryske anarkisten Aleksej Gaskarov fick 3,5 års fängelse

 

UTRIKES I måndags föll fyra nya domar i Bolotnajarättegången mot ett trettiotal aktivister som deltog i en stor demonstration mot president Putin på Bolotnajatorget i Moskva den 6 maj 2012.
– Det blir allt tydligare hur rysk lag fungerar. Om du är en nationalist som går bärsärkagång och bränner ner butiker, men inte kritiserar myndigheterna, så blir du bara dömd för förargelseväckande beteende. Men om du går till en fredlig demonstration och ropar ”Putin är en tjuv” så gör du dig skyldig till ett allvarligt brott, sa Aleksej Gaskarov, som är den mest kände av de fyra senast fängslade demonstranterna, i sitt tal till domstolen.
– Men om vägen till frihet i detta land går genom fängelset, så är vi redo att gå den vägen, fortsatte han.

Den 28-årige anarkisten och antifascisten Aleksej Gaskarov blev själv misshandlad av polisen på Bolotnajatorget, vilket flera videofilmer och fotografier från händelsen visar. Men han dömdes nu för ”våldsamt upplopp” och påstås ha misshandlat flera poliser.
– Vi ska inte glömma att många av de hemskaste brotten i vårt land, som Stalins terror på trettiotalet, utfördes av män i uniformer, sa Gaskarov i sitt sista tal inför domstolen.
Bara en vecka innan domen föll gifte han sig med sin flickvän Anna Karpova i häktet.

De andra som dömdes i måndags är Aleksander Margolin, som också fick 3,5 års fängelse, och studenten Ilja Gusjin som fick 2,5 års fängelse. Den fjärde var pensionären Jelena Kochtarjeva som fick villkorligt fängelse, troligtvis på grund av hennes ålder, men också för att hon till skillnad från de andra erkände anklagelserna om att hon hade deltagit i ett ”våldsamt upplopp”.
En av de kändaste Bolotnajafångarna, socialisten Sergej Udaltsov, som dömdes till 4,5 års fängelse den 24 juli, är nu inne på sin fjärde vecka av hungerstrejk. Sergej Udaltsovs krav för att börja äta igen är att alla politiska fångar i Ryssland ska släppas.

Per Leander

, , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.