Manifestation till stöd för de förföljda i Irak och Syrien

21 augusti 2014

Förstasidan, Nyheter, Politik

VLUU L210  / Samsung L210

STOCKHOLM. Omkring 800 personer manifesterade i söndags på Mynt­torget i Stockholm för stöd till de grupper som förföljs av IS (Islamiska Staten) i Irak och Syrien. Manifestationen var ordnad av Kurdiska Riksförbundet, de flesta flaggor var kurdiska och moderator var Kurdo Baksi (numera Miljö­partiet) som sa att mot bakgrund av de ansträngningar som folket i irakiska Kurdistan nu gör för att ta emot stora flyktingströmmar, framstår SD:s kritik mot det svenska flyktingmottagandet som ynklig. Där fanns även talare för bland annat assyriska, zoroastriska och yezidiska grupper. Bland de politiska talarna fanns företrädare för FI och för alla riksdagspartier utom SD, KD och Centern.
– Jag har följt den kurdiska frågan sedan gasattacken i Halabja 1988. Nu måste vi få de regionala aktörerna såsom Arabförbundet och Turkiet att agera mot IS, och Saudiarabien och Qatar måste sluta förse IS med vapen, sa Jacob Johnson från Vänsterpartiet i Uppsala.
– Åter igen ser vi hur kvinnors kroppar blir vapen i krig. De kurdiska kvinnor som står i främsta ledet för motståndet mot IS måste få vårt stöd, sa Sissela Nordling Blanco för FI.
– Om FN skapar skyddade zoner i Irak måste skyddet vara effektivt och inte bli en dödsfälla som Srebrenica 1995, sa Monika Lozancic, ursprungligen från Doboj i Bosnien, för moderaterna i Skarpnäck.

Text och foto: David Munck

, , , , , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.