Kulturhus för alla

13 augusti 2014

Förstasidan, Kultur

Kulturhusfestivalen. Foto: Umeå Kulturhus

Medan den påkostade Kulturfestivalen i Stockholm pågår för fullt skapas det en helt annan slags festival i Umeå. En kulturfestival underifrån, ofinansierad, där innehållet ska bestämmas av de människor som kommer för att delta. Där har nämligen de gamla lokstallarna ockuperats och utropats till Umeå Kulturhus och det pågår febril aktivitet med att färdigställa scener, dansgolv och utställningsytor inför Kulturhusfestivalen som börjar den 29:e augusti och inte har något slutdatum.

Det har varit ett ganska konfliktfyllt och turbulent år för kulturen i Umeå i samband med Kulturhuvudstadsåret och det nya kulturhuset Väven. Den fria kulturen har känt sig både missbrukad och hotad. Att det nu skapas ett kulturhus för alla känns som en logisk följd av detta, eftersom det ju ändå rör sig om en stad där den alternativa kulturen och gräsrotsengagemanget är kraftfullt och vägrar ge upp.
Lokstallarna tillhör Umeå kommun och ockupanterna menar därför att de tillhör folket och är fria att använda. Kommunen har meddelat att de inte tar ansvar inför festivalen, men de tänker inte heller stoppa den. Festivalen är gratis för den som vill och kommer eventuellt aldrig att ta slut.

Emma Lundström

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.