Assyrier avvisar Sverige­demokraternas flört

09 augusti 2014

Förstasidan, Intervju, Nyheter, Politik

Afram2INTERVJU. Lördagen 2 augusti gav Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson sitt sommartal och ägnade flera minuter till att beskriva terrororganisationen Islamiska statens utrensning av assyrier i Irak.
– Åkesson vill utnyttja vad ett gäng banditer gör i islams namn i Irak till att hetsa mot muslimer i Sverige och för att flörta med den stora svensk-assyriska gruppen inför valet. Om SD kommer till makten skulle det vara en katastrof för assyrier i Sverige. Assyrier kommer återigen utsättas för assimileringspolitik –  något som vi har varit utsatta för i bland annat Syrien, Irak och Turkiet. Det skulle innebära att den assyriska identiteten och språket i Sverige skulle hotas, kommenterar Assyriska riksförbundets ordförande Afram Yakoub.

I ett försök att ställa muslimer mot kristna reducerade Åkesson i sitt tal assyrierna till en religiös sekt genom att enbart tala om ”de kristna”, något som Afram Yakoub tror var en medveten strategi. Yakoub menar att Jimmie Åkesson överdriver när han talar om en ”masslakt av kristna” och säger att Assyriska riksförbundet genom ett nätverk av uppgiftslämnare i Irak inte kunnat bekräfta något fall där assyrier dödats sedan oroligheterna började.
Några av de hårdaste fördömandena av fördrivningen av assyrier från Mosul har muslimska ledare stått för. Över hela Irak besökte muslimer kyrkor, deltog i gudstjänsten och höll upp skyltar med texten ”Jag är kristen” i solidaritet med de fördrivna.
Muslimska Dalia Al Aqidi, nyhetsankare på irakiska Al Sumaria-TV, bar ett kors om halsen under nyhetssändning för att protestera.
– Vi vet även att muslimer i Mosul har försökt skydda sina assyriska grannar. Universitetsläraren Mahmoud Al ‘Asali, en sunnit, blev själv avrättad av terroristerna i Mosul för att han protesterade mot utrensningen. Åkesson nämnde inget av detta i sitt tal, det passar nämligen inte in i den fyrkantiga beskrivning av verkligheten som han står för, säger Afram Yakoub.

Islamistgruppen Islamiska Staten, IS, representerar inte Islam understryker Afram Yakoub. Faktum är att den assyriska folkgruppen som är kristen har kunnat leva kvar i området från profeten Muhammeds dagar för 1400 år sedan och fram till idag. Många misstolkar till exempel orsakerna till folkmordet på assyrier i dåvarande Ottomanska riket 1915. Även om folkmordet utfördes i islams namn så var det ett politiskt beslut av nationalistfascister kända som ungturkarna. Syftet var att utradera etniska folkgrupper som var på väg att kräva självstyre i sina områden.

Under sitt tal nämnde Åkesson att assyriska företrädare i Irak är kritiska mot att länder i väst hjälper den kristna assyriska befolkningen att emigrera.
–Det är en ståndpunkt som även Riksförbundet delar. Men det finns en viktig skillnad: medan vi inte vill att fler assyrier ska lämna Irak för att vi gärna ser att vår kultur ska leva vidare i vårt ursprungsområde på Nineveslätten så vill inte Åkesson ha hit fler assyrier för att vi är annorlunda, avslutar Yakoub.

Marco Jamil Espvall

, , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.