Apropå Nalles modiga kapitalister

21 augusti 2014

Förstasidan, Kultur

Riskkapitalist. Illustration: Emma LundströmKULTUR. När Nordeas styrelseordförande Björn ”Nalle” Wahlroos sommarpratade i P1 handlade det väldigt mycket om hur modiga kapitalisterna är som vågar sig på att ta risker. Vågar kasta sig ut i det okända och se om vingarna bär. Utan att veta om de kommer kunna sitta och kamma hem vinster när den dagen kommer.
Men stämmer verkligen den bilden? Nja. Kanske inte. I alla fall inte när det gäller riskkapitalisterna som ger sig på att bedriva vård, skola och omsorg för vinningens skull. Det kan nog verka som att de tar en risk. Men det är inte sant. Vad de gör är att de förlitar sig på att de är försäkrade av allas våra skattepengar. Om det går åt skogen är det inte de som får betala notan.
Det är verkligheten. Det är den vi måste ändra på. När det gäller Björn ”Nalle” Wahlroos så kan han ta och leta upp skamvrån och tänka över sin samhällsuppfattning.

Text och illustration:
Emma Lundström

, , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.