Amerikanskt misslyckande gynnar islamister

13 augusti 2014

Förstasidan, Kommentar, Nyheter, Utrikes

456321UTRIKES. USA:s egna handlingar biter nu Washington i baken. Tyvärr blir hundratusentals syrier och irakier offer för Assad, Maliki, Teheran och ISIS, och miljoner flyktingar får betala för Washingtons katastrofala misslyckanden.

En anledning till att ”Islamiska staten” varit så framgångsrik när det gällt att erövra norra Irak har varit att den har haft en stor bas för sin verksamhet i Syrien. Där har man i lugn och ro kunnat bygga upp sin terroristiska armé och verksamhet medan diktatorn Assad har ägnat sina krafter åt att bomba civilbefolkningen och jaga den demokratiska oppositionen istället.
Assad lade också en grund för ISIS genom att under den syriska revolutionens inledning 2011 släppa ut islamister och istället slänga kämpande demokrater i fängelsehålorna. Assad spekulerade medvetet i uppbyggandet av en jihadistisk och terroristisk opposition som han kunde motivera sitt folkmord med.
USA underlättade för Assad genom att vägra beväpna den demokratiska oppositionen och de stora massor av soldater som deserterade från Assad-armén. USA ville hellre ha ”stabilitet” under Assad än riskera en folklig demokrati som kunde smitta av sig på andra arabländer (till exempel Egypten där USA garanterar sitt inflytande genom militären).

I Irak har USA:s inblandning lett till ett mångårigt stöd åt Maliki-regimen som splittrat Irak och underblåst missnöje som ISIS kunnat utnyttja. En utveckling som nu lett fram till att USA tvingas bomba sina egna vapen som ISIS erövrat.
Så gick det när USA vägrade hjälpa de demokratiska krafterna i regionen. Skrämmande är att såväl extremhögern som stora delar av vänstern i Sverige och i Europa spelat med i detta stöd för diktaturen i Syrien.

Ronny Åkerberg

, , , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.