Ukraina förbjuder Kommunistpartiet

24 juli 2014

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

Ukrainska kommunistpartietNYHETER. I onsdags antog det ukrainska parlamentet en lag som upplöste den kommunistiska partigruppen som därmed uteslöts och fråntogs sin representation i parlamentet. Kommunisterna, som har 23 platser i parlamentet, fick inte delta vid omröstningen utan kastades ut med våld av de andra parlamentarikerna, ledda av nynazisterna i Svoboda. Parlamentet förbereder nu ett totalförbud av Kommunistpartiet.
Under tisdagen torterades och mördades också  Vjatjeslav  Kovsjyn, en av ledarna för Kommunistpartiet  i staden Glinki, av ukrainska nationalgardet.

Det ukrainska kommunistpartiet är trots namnet ett relativt tamt reformistiskt parti, på många sätt jämförbart med svenska Vänsterpartiet, och från samma stalinistiska bakgrund och tradition. I senaste parlamentsvalet (2012) fick Kommunistpartiet 13 procent av rösterna.
Även om många av de kommunistiska politikerna är karriäristiska och kompromissvilliga byråkrater, så är den ukrainska högerregimens förbud av Kommunistpartiet en allvarlig attack mot hela den ukrainska arbetarrörelsen.
Redan i samband med nationalisternas maktövertagande i den så kallade ”Maidanrevolutionen” i februari, inleddes organiserade politiska förföljelser och ren terror mot kommunister och socialister i Ukraina. Vänsterpartiernas kontor stormades och togs över av fascistiska miliser på flera håll i landet, och många socialister har mördats eller drivits under jorden och i landsflykt.

Vid det ukrainska presidentvalet, som hölls tidigare i somras, hindrades också Kommunistpartiets kandidat Petro Symonjenko att ställa upp i valet.

Per Leander

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.