Svensk polis sätter rekord i dödsskjutningar

25 juli 2014

Förstasidan, Inrikes, Nyheter

Polispistol

OBS: Den här artikeln är från 2014.

INRIKES. Återigen går Sverige mot ett nytt rekordår vad gäller polisens dödsskjutningar. Förra året sköts fyra personer ihjäl av svensk polis, och 16 skottskadades. Hittills i år har tre personer dödats av polisens kulor, och med nästan halva året kvar är det risk att det blir fler.
– Det är en väldigt farlig utveckling vi har, säger Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap, till Sveriges Radios granskande program I lagens namn (20/7).
Dennis Töllborg har utrett polisskjutningar i Europa och kommit fram till att Sverige är ett av länderna i norra Europa där det är störst risk att bli ihjälskjuten av polisen.
– Det var siffror som var chockerande för mig. Jag hade inte en susning om detta, säger han till SR.

I Sverige har 17 personer skjutits till döds av polisen sedan år 2000. I Finland är motsvarande siffra tre, och i Norge två.
Radioprogrammet I lagens namn, har också besökt det engelska länet Essex, med 1,7 miljoner invånare. I Essex har polisen inte skjutit ett enda skott sedan 1984.
I genomsnitt avfyras fyra skott varje år i Storbritannien, oftast utan dödlig utgång. I Sverige skjuter polisen i genomsnitt 28 gånger per år, alltså mer än fem gånger så ofta som de brittiska poliserna, trots att Sverige bara har en femtedel av Storbritanniens befolkning. I Storbritannien bär polisen normalt inte skjutvapen, annat än vid speciella tillslag. Däremot har de tillgång till el-pistoler, till skillnad från svensk polis, som dock har pepparsprej istället.

I Norge, där alltså bara två personer skjutits ihjäl sedan år 2000, har polisen sina pistoler med sig i bilen, men i ett speciellt fack, och vapnen får bara tas fram efter en speciell beväpningsorder. Det innebär att polisen måste tänka efter och i första hand använder sitt huvud istället för att direkt dra sin pistol.
– Man löser de här situationerna utan att man behöver avlossa sitt skjutvapen, säger Johannes Knutsson, professor vid Polishögskolan i Oslo, till SR.

Just nu pågår en utredning om polisens dödsskjutningar, varefter det kan komma förslag på ändringar av polisens utrustning. Rättsvetenskapsprofessor Dennis Töllborg förespråkar en avväpning av svensk polis enligt norsk modell, men tror att det är osannolikt.
Mera troligt är det att polisen får el-pistoler som komplement. Men det finns kritik mot det förslaget också, eftersom polisen sedan 2004 har fått pepparsprej, då argumentet också var att det skulle minska deras användning av skjutvapen. Men istället har dödsskjutningarna fortsatt att öka.

Per Leander

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.