Öppet brev till Stefan Löfven

Samaa

DEBATT. Svensk-palestiniern Samaa Sarsour skriver ett öppet brev till Stefan Löfven efter socialdemokratens Facebookinlägg om den senaste konflikten mellan Israel och Palestina.

Hej Stefan,
Det första som slog mig när jag läste ditt senaste inlägg på Facebook var: Olof Palme ligger säkert och vrider sig i graven just nu.
Stefan Löfven, du kan bli Sveriges nästa statsminister om Alliansen förlorar valet i september. Förvisso har jag tappat förtroende för den nya Socialdemokratin sedan lång tid tillbaka men ditt uttalande kommer definitivt göra så att ni inte får min röst i valet.
Det är synd när politiker inte vågar vara autentiska i sitt agerande och rättvisa i sina uttalanden. Om det var någon partiledare jag hade förväntat mig mer utav så var det faktiskt dig, Stefan. Men nu verkar du blunda för sanningen av någon konstig anledning. Eller så är du bara jäkligt rädd för att bli stämplad som antisemit ifall du går för hårt på Israel. Precis som jag och många andra blir när vi kritiserar Israel som statsapparat.
Löfven, du tjänar mer på att våga vara rättvis. Låt mig ge dig en snabb överblick av grundproblemet.

Israel har i 66 år ockuperat det palestinska folket, fördrivit oss från våra hem och till följd av detta finns nu minst 6 miljoner palestinska flyktingar runtom i världen. Antalet har dessutom ökat i samband med Syrien-kriget. Det är bland annat därför som jag själv som tredje generationens flykting befinner mig i Sverige.
Israel använder sig utav konfiskering av hus, mark och jordbruk. De använder våld och tortyr mot civila, såväl barn som vuxna. Har checkpoints som hindrar människor från att röra sig fritt i sina egna områden och bygger illegala bosättningar dit bosättare från bland annat Europa kommer och gör livet till ett helvete för palestinierna. Israel har byggt en milslång mur som är tusen gånger värre än Berlinmuren, i syfte att separera människor ifrån varandra. Luktar inte detta rasism och i synnerhet Apartheid, anser du?
Löfven, varför inte gå tillbaka till Socialdemokratins ursprungliga anda. Den tiden då ni verkligen stod upp för de förtrycktas rättigheter och för allas lika värde? Eller anser du att palestinskt blod inte är lika rött som ditt?
Gör om, gör rätt Löfven! Kräv av Israel att upphöra med sin folkrättsvidriga ockupation och gör slut på det rasistiska system som Israel har byggt upp och dagligen utvecklar. Kräv att krigsförbrytare genom Israels historia ställs inför rätta i internationella domstolen i Haag! Kräv av Sverige att kalla hem den svenska ambassadören och låt Sverige skicka hem den israeliska ambassadören som en protest mot de senaste dagarnas massaker som Israel har begått på det palestinska folket i Gaza.

Jag försvarar inte Hamas raketbeskjutningar men någonstans måste du och alla andra världsledande politiker ställa er frågan: vad är det som gör att Hamas skjuter raketer mot Israel? Man måste också jämföra vilka skador våldet gör. Våld är aldrig lösningen men det våldet som Israel brukar är oproportionerligt mot Hamas raketbeskjutningar. Följ statistiken som förs över antalet döda sedan Israel började sin operation “Protective Edge” för 6 dagar sedan.
FN-organet OCHA släppte en lägesrapport om situationen i Gaza den 12 juli 2014. I den redovisas att dödssiffran över palestinska offer är 126 varav minst 27 är barn. Antalet skadade rapporteras 910 varav 230 är barn och 270 är kvinnor. 750 palestinska hem har totalt förstörts och 7500 palestinier är nu hemlösa. Rapporten uppger vidare att 400 000 människor inte har någon elektricitet på grund av skadorna som Israel har orsakat i samband med de hårda attackerna mot Gaza.
Låt oss då jämföra dessa siffror mot antalet döda israeler, inga dödade. Antalet skadade? Två lindrigt skadade. Antalet raserade israeliska hem? Noll. Antalet hemlösa israeler? Absolut inga som har orsakats av några raketbeskjutningar.

OCHA kommer att släppa en ny lägesrapport idag den 14 juli och både du och jag vet att dessa siffror har stigit avsevärt.
Utifrån denna FN-rapport undrar jag hur du Stefan kan lägga ansvaret på ett ockuperat folk och skuldbelägga dess demokratiskt valda ledare? När ska omvärlden sluta se palestinska liv som skördas som mer än en siffra? Stefan, du ska veta att jag är glad att inga israeler har mist sina liv men jag sörjer varje palestinsk bloddroppe som går till spillo. Det borde du också göra.
Så kom igen nu, Stefan Löfven. Visa vilken medmänniska du är och att du menar allvar med dina bärande politiska värderingar. Övertyga mig på nytt varför du ska vinna min röst. Gör som ni gjorde i Sydafrika. Bojkotta Apartheid – Bojkotta Israel!

Fredshälsningar,

Samaa Sarsour,
Svensk-Palestinier
Stockholm 14 juli, 2014

 

Stefan Löfvens Facebookinlägg:

Stefan Löfven

Juli 12

“Nu fler än hundra döda palestinier och över 700 missilattacker mot Israel. Hamas bär ansvar för att stoppa den dagliga raketbeskjutningen. Den upptrappade situationen efter kidnappningen av tre israeliska ungdomar måste brytas. Israel måste respektera internationell rätt, men har självfallet rätt att försvara sig. Det är en enorm tragik att våldet eskalerar. Det är de civila som drabbas hårdast. Äntligen ett enigt FN-säkerhetsråd som uppmanar till nedtrappning och eldupphör. Dödandet, ockupationen och våldet måste få ett slut. Parterna bär ansvar för att återvända till förhandlingsbordet.”

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.