Japan: Historiskt beslut gör militären redo för krig

04 juli 2014

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

Japan protest mot krig

BILD: Protest mot grundlagsändringen

NYHETER. I tisdags den 1 juli antog Japans premiärminister Shinzo Abe med stöd av det styrande konservativa partiet Liberaldemokraterna, en ny lag som river upp det historiska grundlagsförbudet som säger att Japan inte får gå i krig eller delta militärt i internationella konflikter.
Förbudet, som infördes som artikel 9 i den japanska grundlagen efter andra världskriget, har i nästan 70 år inneburit att Japan haft en pacifistisk försvarspolitik, och inte får skicka sina soldater utomlands. Något som också har hindrat Japan från att hjälpa sina allierade militärt, som att bidra med trupper till USA:s krig i Irak och Afghanistan.

Att förslaget nu går igenom är en stor politisk seger för premiärminister Shinzo Abe, som länge har drivit linjen att förbudet hämmar Japans förmåga att skydda både sig själv och sina allierade, och som hävdar att det finns en hotbild från Nordkorea. Däremot visar opinionsundersökningar att majoriteten av Japans befolkning vill behålla den pacifistiska grundlagen, och bara 34 procent stödjer beslutet att upphäva artikel 9.
Lagändringen har välkomnats av Washington, då USA räknar med militärt stöd från Japan i pågående och framtida krig. Men beslutet oroar Kina, där en statlig nyhetsbyrå i onsdags beskrev det som att Japan har ”öppnat Pandoras ask”. Kina och Japan ligger sedan länge i konflikt om ett par öar i Östkinesiska havet. En liknande territoriell dispyt finns också mellan Japan och Ryssland om ögruppen Kurilerna, som 1945 tillföll Sovjetunionen.

På tisdagskvällen, efter att beslutet antagits, samlades runt 40 000 människor till en antimilitaristisk demonstration utanför premiärminister Shinzo Abes residens i Tokyo. Många demonstranter höll plakat med anti-fascistiska budskap, eftersom de menar att upphävandet av artikel 9 är ett steg tillbaka till tiden då Japan var fascistiskt. Andra höll banderoller mot kärnvapen, som påminde om de fruktansvärda konsekvenserna av atombombningen av Hiroshima och Nagasaki.
I söndags, redan innan parlamentets beslut, satte en äldre man eld på sig själv vid Tokyos största järnvägsstation i protest mot lagförändringen. Han överlevde men hans tillstånd beskrivs som kritiskt.

Japan, som under början av 1900-talet var en militärt aggressiv och regionalt stark imperialistmakt, förde brutala erövringskrig mot sina grannländer Kina, Korea, Vietnam och Ryssland, vilket man i dessa länder minns mycket väl.
Efter den förödande förlusten i andra världskriget, då Japan var allierat med Nazityskland och slutligen atombombades av USA, infördes den pacifistiska grundlagen av landets nya demokratiska regering, men också under stark påtryckning från segermakterna.

Per Leander

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.