Gazas sjukhus vädjar om hjälp

GZA_3315Nasr Altatari

BILD: Sjukhusdirektören Nasr Altatari läser listan på de resurser som sjukhusen saknar.

Gazas största sjukhus har den senaste tiden tagit emot hundratals personer som skadats i Israels flygattacker. Nu vädjar sjukhusets generaldirektör till Sverige och omvärlden om hjälp.
– Jag ber alla människor, alla samhällen, hela världen, att stoppa Israels aggression som dödar våra barn, kvinnor och äldre. Mitt budskap till alla länder är: hjälpa oss med medicin, engångsartiklar, bränsle och delar till vår utrustning. Alla våra sjukhus är i samma situation och vi kan inte ta hand om de allvarligt skadade, säger Nasr Altatari, sjukhusdirektör på Shifa Medical Complex i Gaza

Sjukhusen i Gaza har inte tillräckligt med resurser för att rädda de allvarligt skadade. Jag har själv sett hur ambulanser, taxibilar och privata bilar kommer rusande till akutavdelningen med skadade och att det inte ens finns bårar att bära in dem på, vilket generaldirektören också berättar oroat. De som inte har benen kvar eller ingen möjlighet att gå, blir burna i famnen av sjukhuspersonal och volontärer, de andra får kämpa själva för att komma in. Israels blockad mot Gaza innebär att det inte släpps in tillräckligt med bränsle, något som syns tydligt inne på sjukhusen då det inte finns tillräckligt med el från generatorerna. Alltså finns det inte el till maskinerna och verktygen som behövs för att rädda liv.
25 av de viktigaste medicinerna är slut och 52 procent av alla engångsartiklar är slut enligt direktören.
– Situationen är katastrofal. Det kommer inte dröja många dagar innan alla resurser är slut och sjukhusen kommer bara innehålla svårt skadade och personal som inte kan hjälpa dem, det kommer inte finnas någon egentlig vits med att komma hit om vi inte får in vad vi behöver, säger Nasr Altatari.

Över 1 400 palestinier har skadats och närmare 200 dödats sedan flyganfallen inleddes i förra veckan, enligt Gazas hälsodepartement. Detta är ett resultat av de tusentals ton sprängmedel som Israel har attackerat hela Gaza-remsan med. Israel har genomfört omkring 1 500 attacker mot mål i Gaza, uppger den israeliska armén enligt AFP.
– Nätterna är dock värst, säger Hala Alnaji, 26, palestinska i norra Gaza som uttrycker sin oro inför den kommande natten.
Israels försvarssystem “Iron Dome” har skjutit ner 90% av de raketer som avlossats från Gaza som skölden har uppfattat som hot mot bebyggda eller strategiska områden. Några har dock tagit sig igenom och nått städer som Jerusalem och Tel-Aviv, enligt en talesperson från IDF. Men bara ett israeliskt dödsoffer har rapporterats. En man har avlidit efter en raketattack mot Erez, en gränspassage mellan Israel och Gaza, enligt den israeliska armén. Den 38-årige mannen ska ha befunnit sig vid gränsen för att leverera mat till soldaterna, enligt uppgifter till AFP.

Fred Ekblad
mänsklig sköld i Gaza City

 

Vill du hjälpa?
Den Brittiska NGO:n MAP – Medical Aid for Palestinians är en hjälporganisation som arbetar på plats i Gaza.
Läs mer på deras hemsida om hur du kan bidra till att Gazas sjukhus får mediciner och utrustning:
www.map-uk.org

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.