”Det är inte tiggarnas fel att de är fattiga”

18 juli 2014

Förstasidan, Inrikes, Nyheter

romskt tältläger i södra StockholmINRIKES. I helgen attackerades flera romska boplatser i Stockholmsområdet, där angriparna bland annat skar sönder ett flertal tält med kniv. Det rör sig om attacker mot tre tältläger och en parkeringsplats där migranterna haft sina bilar och husvagnar, som vandaliserades och fick däcken sönderskurna. På natten till måndagen kom angriparna tillbaka till ett av tältlägren och kastade sten. Då vaknade de boende och kom ut, varpå stenkastarna sprang därifrån.
– Romerna upplever attackerna som fruktansvärda och är självklart rädda. Det är bland det värsta en människa kan vara med om, att bli överfallen i sitt eget hem. De som bor i lägren är inga bråkstakar eller kriminella, det är fredliga människor som bara vill ha lugn och ro, säger Liselott, volontär på Föreningen för Hemlösa EU-migranter (HEM) till Internationalen.

Är det vanligt med såna här attacker?
– Nej, så här mycket har det inte varit tidigare. Därför är vi övertygade om att attackerna är organiserade, säger Liselott, men hon vill inte spekulera i om någon speciell grupp ligger bakom attackerna.
– Folk måste inse att det inte är tiggarnas fel att de är fattiga. Det finns en månghundraårig historia av förtryck mot romerna i Europa och som lever kvar än i dag på många håll. De släpps inte in i samhället, de får inte utbildning och inte arbete. Det rör sig om 15 miljoner romer i Europa, och de är européer och EU-medborgare. De bor inte bara i Rumänien och Bulgarien. Det är därför hela EU:s ansvar att hjälpa dem. Man kan inte bara skicka tillbaka dem till deras ”hemländer”, säger Liselott.

Liselott menar att svenskar i allmänhet inte är rasister, utan har stor förstående för romernas situation. Men samtidigt vet folk inte hur de ska förhålla sig till tiggarna på gatorna. Det finns en motvilja mot att ge pengar till tiggare, eftersom vi i Sverige är vana vid att samhället ska hjälpa dem som har det svårt.
– Men vi uppmanar folk att ge pengar till tiggarna, för det är därför de har kommit hit. De har ingen möjlighet att tjäna pengar i sina hemländer. Det de får ihop här är deras enda inkomst och den tar de hem för att köpa mat och mediciner till sina familjer, säger Liselott.
– En del påstår att det här är organiserade ligor som blir rika på att tigga. Men det är inte sant. De som tigger lyckas i bästa fall samla ihop tillräckligt med pengar för att kunna återvända hem och överleva ett tag. Men det är ingen lyx de återvänder till. De bor i samma typ av kåkstäder och tältläger i sina hemländer, som de bor i här.

I Stockholm har kommunalpolitikerna flera gånger låtit köra bort romerna från deras läger och den enda hjälp de kan få från socialtjänsten är enkelbiljetter hem. Men det gör mer skada än nytta, menar Liselott, eftersom migranterna bara har hopplöshet att återvände till och snart försöker ta sig tillbaka till Sverige.
– Vi tycker att Stockholms stad ska göra samma sak som politikerna i Göteborg har gjort. Där har staden börjat hjälpa migranterna med härbärgen och tillsammans med kyrkan fixat fram husvagnar på kyrkans tomter, där tiggarna får bo. Då blir det mera hanterbart och bättre för alla, säger Liselott.

Liselott berättar att HEM polisanmälde attackerna mot tältlägren i helgen, men att Söderortspolisen först inte ville ta deras anmälan på allvar.
– Senare försökte vi igen med en annan polis och då gick det bra. Den polisen gav oss till och med beröm för vårt arbete, så det kändes ju skönt, säger hon.

Per Leander

, , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.