Vädjan om solidaritet från gruvarbetare i Donbass

Demo med gruvarbatare i DonbassUTTALANDE. Följande uttalande har skrivits av Michail Krylov, legendarisk ledare för den stora gruvstrejken i Ukraina 1991, och nu ordförande för Gruvarbetarnas Fria Fackförbund i Donetsk.

Arbetarbröder! Vi vill förklara för er hur det verkligen ligger till i Donbass. Den sanna bilden av vad som händer har misstolkats eller tystats i europeiska medier. Vi förstår att ni inte har det lätt att veta vad ni ska tro. Därför vill vi förklara att vi, gruvarbetare i Donbass, har tvingats ta till vapen och kämpa för våra liv, för vår överlevnad.

Vårt mål i denna konflikt är att få ett slut på blodbadet. Kriget måste sluta med en rättegång mot de krigsförbrytare som startade det. Vi kan inte ge upp för det skulle innebära vår fullständiga undergång både moraliskt och fysiskt. Redan från början var ”Euromaidan” kontrollerad av storbourgeoisien: de ukrainska oligarkerna och deras utländska herrar.
I februari detta år genomfördes en statskupp i Ukraina, med aktivt deltagande av nynazistiska organisationer. Som ett svar på detta uppstod en proteströrelse i de södra och östra delarna av landet, som till en början ställde de blygsamma kraven på federalism (med lokalval av regionala politiker istället för tillsatta guvernörer från Kiev) och att ryskan skulle få behålla sin status som Ukrainas andra statsspråk. Men detta möttes med terror.

Det pågår nu ett riktigt krig i Donbass, där civila dödas, inklusive gamla, kvinnor och barn. Ni luras att tro att detta är ett krig mellan Ukraina och Ryssland. Men det stämmer inte. Det är ett krig mellan folket och en handfull oligarker som får stöd från EU och USA. Den stora tragedin i Ukraina är att de som tagit makten har lyckats smitta ner en stor del av befolkningen med nationalistiska och fascistiska idéer.
Vi, invånare i Donbass, kämpar mot alla former av nazism och fascism. Vi kämpar med vapen i hand för våra liv och för våra kära. Vi har ingenstans att fly. Detta är vårt hemland. Vi vädjar till er, arbetare i de europeiska länderna, om hjälp och solidaritet. Hjälp oss att slå tillbaka fascismens framfart i Ukriana. Det skulle bli en gemensam seger för oss alla!

Michail Aleksejevitj Krylov
ordförande för Gruvarbetarnas Fria Fackförbund i Donetsk
14 juli 2014

Översättning Per Leander

, , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.