Välfärdsbolagen fifflar med skatten

11 juni 2014

Förstasidan, Inrikes, Nyheter

Välfärd utan vinst. Foto Jonatan Johansson

I veckan avslöjades att de stora vinstdrivande privata välfärdsbolagen fifflar för att slippa betala full skatt i Sverige. Det var Dagens Nyheter som hade undersökt hur mycket pengar de fem största välfärdskoncernerna har betalat i bolagsskatt, och granskningen visar att de privata vårdbolagen har avancerade upplägg med räntesnurror för att slippa betala skatt.
Förra året omsatte de fem största väldfärdsbolagen Aleris, Attendo, Ambea, Capio och Academedia drygt 22 miljarder kronor. Men de betalade bara 26 miljoner kronor i skatt.

Bolagen, som ägs av riskkapitalbolag med bas i Sverige och Storbritannien, har använt sig av aggressiva ränteupplägg för att skicka pengar förbi Skatteverket till sina officiella ägare i skatteparadis.
Enligt Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hanssons bedömning bryter bolagen trots allt inte mot lagen.
– Men det här är låg skatt jämfört med vad bolagssektorn totalt betalar, säger han till Dagens Nyheter.

Dagens Nyheter har kontaktat bolagen för att få deras förklaringar till de blygsamma skatteinbetalningarna. Aleris menar att bolaget gjorde stora investeringar under 2012 och att det har påverkat bolagsskatten. Attendos presschef svarar med icke-svaret: ”Vi tar inte position i val som våra ägare gör kring hur företaget är finansierat, bland annat vad gäller skattefrågor”.
Ambea som bara betalade 0.2 procent i bolagsskatt förra året vill inte svara alls. Academedia som betalade mest i jämförelse, det vill säga 4 procent i skatt, hävdar att DN har räknat fel, och Capio å sin sida säger att bolaget har gjort sig av med sina aktieägarlån och i stället lutar sig mot en finansiering bestående av eget kapital och banklån.

”Storbolagens lagliga skattefifflande visar att det inte räcker med aldrig så många regler, förordningar och etiska koder. Dessa företag är i välfärden för att tjäna pengar och det enda sättet att hindra dem är att förbjuda vinstdrivna företag att bedriva skattefinansierade välfärdstjänster”, skriver Folkkampanj för gemensam välfärd i ett pressmeddelande.
Det kan ses som ett skarpt uttalande, inte bara mot den skattefinansierade välfärdskapitalismen, utan också mot Socialdemokraternas och LO-ledningens mjuka linje om att privata vinstuttag i välfärden kan minskas genom öppenhet och samhällsansvar, istället för förbud.

Per Leander

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.