Sydafrikas gruvarbetare segrade efter den längsta strejken

Dick Forslund

Den längsta strejken i Sydafrikas historia avslutades på tisdagen med storseger för gruvarbetarna.
– Här är en enorm stämning. Facket AMCU har hållit möten med tiotusentals jublande arbetare. Det här påverkar hela det politiska klimatet i Sydafrika.
Dick Forslund, ekonom på organisationen AIDC, är entusiastisk och berättar:
– Strejken inleddes den 22 januari när 70 000 arbetare vid platinaindustrin lade ner arbetet på de största företagen Angloamerican, Impala och Longmin. Det var vid Longmins gruvor som 34 strejkande arbetare sköts ihjäl och 78 sårades 2012. Kravet från den strejken på 12500 rand (ungefär samma belopp i kronor) har sedan dess varit näsan heligt.
Dick Forslund berättar att grundlönen för de lägst betalda gruvarbetarna som utgör mer än hälften av de anställda, är cirka 5500 rand. Att kräva mer än en fördubbling av lönerna har väckt ramaskrin i pressen från bolagsledningar och kommentatorer. Facket omformulerade efter hand kravet till att fasa in beloppet över fyra år. Bolagen svarade med att gå med på 8 procent och kräva femårsavtal. AMCUs motbud blev treårsavtal med höjning på cirka tusen rand per år som nu drevs igenom. Efter fem månaders strejk med svåra umbäranden och även svält i gruvarbetarsamhällena ses avtalet som en stor seger.

– En omedelbar höjning på tusen rand i månaden och ett antal andra förmåner plus tusen retroaktivt från i fjol då det gamla avtalet löpte ut, rakt ner på bordet, upplevs som fantastiskt. Nu fruktar etablissemanget att kraven på lönehöjningar sprider sig. Hälften av alla anställda i Sydafrika tjänar 3300 rand eller mindre per månad. De lantarbetare som för stöd från svenska livsmedelsarbetare tjänar bara mellan 1500 och 1800 rand per månad. Så 12500 är som ett revolutionärt krav som spränger alla gränser. Att gruvarbetarna drivit igenom så stor del av kravet visar att det inte är omöjligt. Och att segern kan påverka hela den sydafrikanska inkomstfördelningen.

Dick Forslund berättar att gruvarbetarkampen skakar hela det regerande och korrupta ANC-komplexet i Sydafrika. Det gamla ANC-ledda gruvarbetarfacket NUM betraktas numera i gruvorna som en “sweetheart union”, det vill säga en bolagsfackförening. Och inom ANC märks en växande desperation.
– Den tidigare ordföranden för ANCs ungdomsförbund Julius Malema blev nyligen utvisad ur parlamentet då han under sitt jungfrutal anklagade ANC för morden på de strejkande gruvarbetarna i Marikana 2012. Hans vänsterpopulism konvergerar nu med arbetarradikalismen. Mängder av enhetsinitiativ på basplanet med vänsterkrafter och arbetare kan leda fram till förändrade styrkeförhållanden inför lokalvalen 2017, säger Dick Forslund som även tycker sig märka en viss förändring i media där kritiker mot det nyliberala projektet blir synligare.
Innan en flock apor slår sig ner på hans hustak och avslutar intervjun.
– Jag måste skynda mig att stänga fönstren, kommer de in i huset blir det kaos. De vet hur man öppnar kylskåpet.

Håkan Blomqvist

, , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.