Svenskt bolag sägs äga hälften av Ukrainas gas och olja

27 juni 2014

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

Expressen om ukrainas olja

Det svenska företaget Misen Energy har skaffat sig kontrollen över hälften av Ukrainas jättelika gas- och oljetillgångar, som uppskattas vara värda tusentals miljarder kronor. Det avslöjar Expressen (25/6), och berättar att avtalet med ukrainska staten, som skrevs 2011 och är hemligstämplat fram till år 2036, ger Misen rätten till naturgasen i över 110 gaskällor på 26 fält i Ukraina och även innefattar oljetillgångar.
Totalt innebär det, enligt de senast redovisade europeiska gaspriserna för april, att värdet på naturgasen som Misen fått kontrollen över i dag ligger på 218 miljarder dollar, vilket motsvarar 1,5 biljoner svenska kronor, skriver Expressen.

Efter att Expressen publicerat sin artikel om Misen i onsdags, rusade kursen på bolagets aktier med 32 procent på bara fem minuter. Stockholmsbörsen drog då i nödbromsen och införde handelsstopp på aktierna, skriver SvD Näringsliv.
Bolagets VD Göran Wolff gick också ut på onsdagen för att dementera uppgiften i Expressen-artikeln om att bolaget skulle kontrollera mer än hälften av Ukrainas gas- och oljetillgångar.
– Det stämmer inte, säger han till Nyhetsbyrån Direkt.

Misen Energy har tidigare kritiserats av bland annat Aktiespararna för bristande information om sitt intåg i Ukraina. Bolaget, som är baserat i Göteborg, kontrolleras helt av anonyma ägare som gömmer sig bakom brevlådeföretag i utländska skatteparadis, men för den dagliga driften står affärsmän från Sverige och Norge.
Även i början av april 2014 rusade Misen Energy med över 60 procent på börsen sedan bolaget och dess dotterbolag LLC Karpatygaz skrivit ett avtal om försäljning av 128 miljoner kubikmeter naturgas.

Per Leander

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.