När granskningen verkligen fungerar

11 juni 2014

Förstasidan, Kultur

Anne Lagercrantz. Ekochef. Ekot. Sveriges Radio P1. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Det var många som reagerade starkt och uttryckligt efter att Studio Ett för några veckor sedan gjorde en intervju med en nazist från Svenskarnas Parti som varit i Ukraina för att stödja landets nationalistiska och nazistiska krafter. Nu har Studio Ett fällts av Granskningsnämnden för radio och TV. Nämnden anser att ”inslaget strider mot bestämmelsen om radions särskilda genomslagskraft”.
I samband med fällningsbeskedet den 9 juni skrev Ekochefen, Anne Lagercrantz, på Ekots redaktionsblogg att inslaget sändes som ett försök till att beskriva utvecklingen i Ukraina, samma dag som Rysslands president, Vladimir Putin, hade ”försvarat Rysslands agerande på Krim med att den nya regeringen i Kiev hade inslag av fascism och högerextremism. Samtidigt stod det klart att högerextrema svenskar valt att åka till Ukraina som frivilliga för att stötta Svoboda.”
Anne Lagercrantz påpekade också att en docent i historia fick sätta intervjun med nazisten i ett sammanhang genom att tala om högerextremisternas ”konfliktturism” och om att både nazisten och Putin hade fel; att revolutionen i Ukraina alls inte är nationalistisk.

Granskningsnämnden tycker dock inte att docentens kommentar räcker till för att väga upp mot det faktum att varken programledarna eller reportern tog tillräckligt tydligt avstånd från nazistens uttalanden och anser att det är ”möjligt för SR att intervjua personer som har radikala och antidemokratiska åsikter utan att det strider mot kravet på opartiskhet.”
Anne Lagercrantz understryker att redaktionen för Studio Ett tar till sig Granskningsnämndens beslut och ska arbeta med att analysera det och ”konkretisera vad det innebär i praktiken.”
Det är hoppingivande att Granskningsnämnden tar sitt uppdrag på allvar i en tid när rasistiska och nazistiska åsikter återigen hörs i allt högre grad i samhället.

Emma Lundström
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.