Massorna samlas igen, ett år efter Gezi Park

04 juni 2014

Förstasidan, Krönika

eylem

Den 27 maj 2013 kl 23.00 turkisk tid började en mur rivas i Taksim Gezi Park i Istanbul. Planen var att riva den offentliga parken för att bygga ett shoppingcentrum. Morgonen därpå samlades miljöaktivister, yogautövare, feminister och studenter i parken med tält och sovsäckar för att stoppa rivningen. Parken ockuperades. Polisen försökte under flera dygn utrymma parken men misslyckades trots massivt våld.
Den 31 maj 2013 demonstrerades det på Taksim-torget mot polisens brutalitet. För fred, för parken, och för yttrandefrihet. Det som började med en handfull ockupanter förvandlades till en folkmassa. Demonstrationen slutade med polisvåld.
Under 15 dagar avfyrade polisen totalt 150 000 tårgasgranater, sprutade 3 000 ton vatten och tre olika typer av gas mot det egna folket. Flera unga dödades. massdemonstrationer hölls över hela landet.

Ett år efter protesterna i Gezi Parkı i Istanbul samlas folkmassorna igen både i Istanbul och Ankara. Det demonstreras till minne av förra årets massprotester som möttes med våld, och för att uppmärksamma att de demokratiska fri- och rättigheterna i Turkiet fortfarande inte respekteras.
I Istanbul är 25 000 poliser utkommenderade. På nätterna gjordes det razzior hos ungdomar och många greps. Återigen skjuts det med skarpa skott. Armar och ben bryts och tårgasen sprider sig över landet.

Gezi har visat att det turkiska samhället inte fungerar som det ska, att makten inte känner någon empati.
Det senaste året har det organiserats många stora demonstrationer runtom landet: mot gruvolyckor, mot förtryck av aleviter, mot skogsskövling, och så vidare.
Rörelsen har ingen övergripande linje bortom sakfrågorna. Alla vill ha allmän rättvisa, en god miljö, och en bra och hållbar vardag. Folk från vänster förenas med nationalister med det gemensamma målet att störta Erdoğan och hans politik.

Eylem Dal

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.